På tisdagen frågades bland annat företrädare för Pfizer och Astrazeneca ut av näringslivsutskottet i det brittiska parlamentet. Frågorna var stundtals tuffa, och handlade främst om Pfizer kunde garantera brittiska jobb efter ett samgående. Pfizers vd Ian Read svarade att han inte kunde ge någon siffra, men att ett framtida företag skulle ha ett väsentligt antal anställda i Storbritannien i fem år. Han sade också att de löften som Pfizer gav var juridiskt bindande och var en ”aldrig förut skådad förpliktelse”.
Det var inte tillräckligt betryggande för flera utskottsmedlemmar som bland annat nämnde att Pfizer inte höll sina löften till Sverige efter uppköpet av Pharmacia. Ian Read menade att det var ett missförstånd och att företaget har hög integritet och håller vad man lovar. Ett uppköp gav möjligheten att skapa världens största läkemedelsföretag, menade Ian Read och sade att det kan stärka hela Storbritanniens forskningsbas.
Stort innebär inte nödvändigtvis också bra när det gäller forskning, konstaterade Astrazenecas vd Pascal Soriot vid utfrågningen. Han menade att ett uppköp kunde innebära att de läkemedelskandidater som finns i företagets pipeline försenas, och att det tar ytterligare tid innan de når marknaden.
Pascal Soriot kunde inte lova att Astrazeneca kommer att tacka nej till eventuella framtida högre bud på företaget. Han sade däremot att ett uppköp troligtvis skulle betyda stora besparingar, vilket troligtvis skulle leda till nedskärningar av jobb.
Handelsministern Vince Cable talade också med utskottet. Han sade att det kan bli svårt för regeringen att blockera ett bud, eftersom det saknas lagar som reglerar vissa uppköp inom forskning, lagar som enligt BBC finns inom försvars- och medieområdet.
Vetenskapsutskottet håller en egen utfrågning under onsdagen.