Hur ska man vända den negativa trenden för företagssponsrade kliniska prövningar? Det har projektet Prövningar för svensk medicin vid Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, försökt att ta reda på. När projektgruppen presenterade sin slutrapport var alla överens om kliniska prövningar är viktiga för Sverige.
– Lifescience har betytt mycket för vår utveckling, och jag vill gärna att den ska fortsätta göra det, sa Carola Lemne, nytillträdd vd för Svenskt Näringsliv och ordförande för projektet.
Projektgruppen förklarade att man haft tur med timingen, då den sammanföll med Ingrid Peterssons utredning Starka tillsammans. Många förslag tangerade också utredningens. Till exempel vill projektgruppen skapa en funktion på nationell nivå som ska samordna kliniska studier i Sverige. Även de regionala och lokala nivåerna bör stärkas enligt förslaget.
Ett problem är att få tag i patienter till kliniska studier. Det vill projektgruppen lösa genom att använda den redan befintliga webbplatsen forskningspatient.se för att prövare och patienter ska kunna hitta varandra. Då skulle ägandet behöva övergå till offentlig sektor, till exempel SKL. Man föreslår också att patienterna via sin journal ska kunna visa att man vill delta i kliniska studier, men då krävs att Socialstyrelsen kopplas in.
Projektgruppen vill även stärka incitamenten för kliniska studier, både för individer och organisationer. Till exempel ska man göra det genom att skapa karriärvägar för kliniskt aktiva forskare, särskilt på mellannivå. Bättre infratruktur, finansiering och patientmedverkan är andra sätt.
Efter att förslaget presenterats fick två opponenter säga vad de tyckte. Ambitiösa och bra förslag, tyckte opponenten Martin Wikström vid Tillväxtanalys. Han var däremot inte säker på att förslagen räckte, men tyckte att det var dags att sätta igång med implementeringsfasen omedelbart. Branschföreningen Lifs vd Anders Blanck höll med i att det var dags att börja nu. Han tog också upp att det var viktigt att arbeta med den beröringsskräck som finns mellan sjukvården och industrin.
Eftersom utredningen Starka tillsammans har kostnadstäckning tror projektgruppen för Prövningar för svensk medicin att många av de förslag som var likartade kommer att genomföras redan i år. IVA planerar att hålla en konferens hösten 2015 för att följa upp arbetet med åtgärderna.