Medan brittiska ministrar debatterat Pfizers intentioner har den svenska regeringen varit förhållande lågmäld. På fredagen höll finansminister Anders Borg, näringsminister Annie Lööf och utbildningsminister Jan Björklund en pressträff där man förklarade regeringens inställning.
Regeringen har gjort en samhällsekonomisk bedömning av vad effekterna av ett uppköp av Astrazeneca skulle kunna bli för Sverige. Vid pressträffen förklarade Anders Borg att det är ovanligt att regeringen gör sådana bedömningar, men att läkemedelsindustrin är väldigt viktig för Sverige.
– Vi har valt att stötta Astrazenecas ledning och styrelse i deras bedömning. De har valt att avvisa det här budet, sade Anders Borg.
Ministrarna är oroliga över att Pfizers bud på Astrazeneca främst är skattetekniskt motiverat, vilket kan innebära risker för nedskärning av forskning och personal.
– Det vi nu ser är en fientlig process där ett väldigt viktigt skäl för affären förefaller att vara ett skattetekniskt upplägg, sade Anders Borg.
Det kan också få konsekvenser för svensk life science eftersom Astrazeneca står för 71 procent av Sveriges läkemedelsexport och är en viktig arbetsgivare, bland annat av disputerade forskare.
– Det är så klart oroande när man ser en karta från Pfizer där Sverige inte ens finns med, sade Annie Lööf som påpekade att även om Pfizer är världens största läkemedelsbolag har de ingen stor närvaro i Europa jämfört med Astrazeneca.
Jan Björklund tog vid presskonferensen upp de satsningar på bland annat klinisk forskning, Scilifelab och strategiska forskningsområden som regeringen gjort de senaste åren. Han menade att det framstår väldigt tydligt att skattelättnader är det som gör ett land attraktivt för företag.
Medan Pfizers vd Ian Read haft kontakter med flera brittiska ministrar och deltagit vid utfrågningar i det brittiska parlamentet har Sverige inte haft liknande kontakter. Enligt Annie Lööf har man haft en telefonkonferens, men att Ian Read ställt in två möten med henne med kort varsel.
Regeringen påpekade att man haft ett nära samarbete med Astrazenecas ledning, styrelse och aktieägare. Eftersom budet avvisats har regeringen valt att inte föra diskussioner som kan ge uppfattningen att man legitimerar ett övertagande. Regeringen har också försökt påverka de utländska aktieägarna, då Astrazeneca bara har 12 procent svenskt ägande.
Anders Borg tycker inte att de senaste veckornas diskussioner inte lett till klarhet kring Pfizers avsikter.
– Pfizer bör överväga om det är rimligt att pressa den här processen vidare, sade Anders Borg och upprepade stödet för Astrazenecas bedömning då de valt att tacka nej till Pfizers bud på 106 miljarder dollar.
De tre ministrarna har också skrivit en debattartikel i the Wall Street Journal, där man framförde samma åsikt.
Pfizers globala forskningschef Mikael Dolsten har skrivit ett öppet brev på svenska om Pfizers uppköpsplaner. Det publicerades på torsdagseftermiddagen och i det skriver han att huvudmotivet till Pfizers uppköpsplaner är ”en önskan om att bygga framgångsrik forskning och fortsätta leverera medicinska framsteg som förbättrar patienters liv”.