Inga läkemedelsrester i animalisk mat

Livsmedelsverket hittade inga otillåtna halter av läkemedel i de prover som togs från animaliska livsmedel och levande djur under förra året.

22 sep 2014, kl 08:09
2

Annons

Inga otillåtna läkemedelsrester i mat. iStockphoto.

Nästan 6000 analyser gjorde på prover från Sverige under 2013 utan att det gjordes några anmärkningar.
– Det är mycket glädjande, säger Ingrid Nordlander, statsinspektör på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande. 

Ingrid Nordlander menar att företagarna följer lagarna för läkemedelsanvändning till livsmedelsproducerande djur och att hormoner inte används i tillväxtfrämjande syfte i Sverige.

Analyser gjordes också för tungmetaller och andra miljögifter och de flesta provsvaren visade nivåer långt under gränsvärdena. PCB och DDT-föreningar, liksom hexaklorbensen (HCB), som alla sedan länge är förbjudna, förekom i mätbara men mycket låga halter.

Av de 4000 sändningar med animaliska livsmedel som passerade den svenska gränskontrollen kontrollerades drygt två procent i enlighet med EUs regler för livsmedel. Inte heller i dessa analyser fanns otillåtna halter av läkemedel.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Rubriken är fel. Skall vara inga otillåtna halter av läkemedel. Det vill säga att det finns tillåtna halter av både antibiotika och gifter. Genom lobbyarbete från livsmedelsnäringen inom EU har man infört gränsvärden, för ett flertal läkemedel och fodertillsatser där enbart ämnen som överskrider dessa värden rapporteras som otillåtna. Flera av dessa ämnen är sådana som vi absolut inte vill ha i vår mat i några som helst koncentrationer. Lars Audell fd EU-exportkontrollveterinär.

  2. Min reaktion på artikeln var först: ?Javisst, men man testar inte allt!?
    När jag sedan läser Lasse Audells kommentar, så stärks jag ifråga om detta. Varför? Jo, jag är själv pensionerad receptarie och antidopingansvarig i Svenska Draghundsportförbundet och medlem i Anti-Doping Committee of International Sleddog Sport Federation. Som sådan har jag kommit i kontakt med tre fall av ?oförklarlig? förekomst av trimetoprim i hundars urin, ett i vardera Norge, Sverige och Finland. Därutöver lär det ha förekommit åtminstone ett fall till, som jag inte haft något att göra med, inom annan hundsport.
    Veterinären, som ansvarade för aktuell hund i Norge, gjorde ett jättejobb för att söka utröna varifrån substansen kom. Bl.a. fick hon via norska Mattillsynet reda på att man aldrig testade slaktkroppar avseende trimetoprim, åtminstone inte i Norge. Hon kom fram till att det måste vara det färskfoder, som den aktuella hunden stod på, som orsakat förekomsten av trimetoprim i dopingprovet. Som hon sade: ?Om jag vore antibiotika-överkänslig, så skulle jag hädanefter aldrig mer våga äta kött!? Hundmaten görs ju på slakt-biprodukter, och finns det läkemedelsrester i dem, så finns det också i de delar, som går till humanföda. Eftersom SVA:s Dopingkontrollaboratorium enligt uppgift inte kan påvisa sulfa, så lär det också finnas i aktuellt kött. Om jag förstått det rätt, så är ännu fler känsliga för de substanserna.
    Inte nog med att dessa dopingprov-resultat kostar massor av pengar, arbete och oro att utreda inom hundsporten. Det är dessutom en indikation på att det i vår egen föda kan finnas läkemedelsrester, som vi inte vill ha i oss.