Läkemedelsverket har tillsammans med Folkhälsomyndigheten gjort en första sammanställning av barnvaccinationsprogrammet och publicerarat en rapport för läget 2013.
Den nya formen av rapportering ska samla data från olika källor för att öka kunskapen och behålla förtroende för barnvaccinationer bland allmänheten och vårdgivare. Vaccinationsprogrammet idag innefattar skydd mot tio sjukdomar: difteri, stelkramp, kikhosta, polio, allvarlig sjukdom av Hib, pneumokocker, mässling, röda hund, påssjuka samt för flickor även infektion med humant papillomvirus (HPV).
Mer än 97 procent av alla tvååringar är vaccinerade enligt programmet vilket märks i en hög sjukdomskontroll. Invasiv pneumokocksjukdom har som exempel minskat kraftigt sedan vaccinet infördes i programmet 2009. Små utbrott av mässling förekommer och antalet fall är det högsta sedan 2000. I 15 fall har individerna har fått viruset i utlandet och då främst i Asien.
Fem fall av utlandssmitta ledde sedan till att 31 personer fick sjukdomen i Sverige.
I rapporten tas det upp ifall den första MPR-dosen behöver ges tidigare och att föräldrar bör informeras om risken för mässling vid utlandsresor.
Bland eleverna i årskurs sex har fler än 95 procent fått två doser av vaccin mot mässling, påssjuka och röda hund. HPV-vaccinering till flickor har nu nått 82 procent vilket är en ökning med några procent sedan tidigare år men ännu en bit från målet på 90 procent.
Efter 1,1 miljoner doser vaccin kom 600 biverkningsrapporter till Läkemedelsverket men inget som avviker från det förväntade sågs bland dessa. Flest biverkningar ses efter HPV-vaccinering.