Idag presenteras ett nytt samlat kunskapsstöd med målsättningen att sprida aktuell vetenskaplig kunskap om adhd. Målsättningen är att allt fler barn och vuxna med adhd ska få den behandling och det stöd som behövs för att göra deras vardag bättre. Kunskapen ska höjas inom vård, elevhälsa och social omsorg.
Det samlade kunskapsstödet har utarbetats efter ett regeringsuppdrag som ska samordna området som rör psykiatrisk hälsa. I samarbetet ingår Socialstyrelsen, Läkemedelsverket, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, Statens beredning för medicinsk utvärdering samt Folkhälsomyndigheten.
Samordningen rör behandling, läkemedel, läkemedelssubventioner samt utbildnings- och informationsmaterial.
Socialstyrelsen säger i ett pressmeddelande att tidig upptäckt är viktigt. Nu ska förskola, skola, socialtjänst och primärvård få bättre redskap så pedagogiska och psykosociala insatser kan göras innan man erbjuder läkemedelsbehandling.
− Med stödinsatser som till exempel föräldrautbildning och en anpassning av miljön för ett barn kan man förhindra att tillkommande problem som stress och humörsvängningar växer sig stora. Det kan vara av stor betydelse för hur det går i livet, säger Annika Remaeus, utredare Socialstyrelsen.
I kunskapsunderlaget finns verktyg för hur utredningar ska göras och vad man bör ta ställning till i samband med att en diagnos ställs. Först när diagnosen är fastställd bör läkemedelsbehandling erbjudas.
− Det är viktigt att noga överväga om det finns andra orsaker som påverkar personens funktionsförmåga än adhd. Här vill vi bidra till att skapa en mer enhetlig praxis och därmed en jämlik vård, säger Sofia von Malortie, utredare vid Socialstyrelsen i pressmeddelandet.
Projektet presenteras sin helhet på kunskapsguiden.se