Novartis läkemedel Lucentis är godkänt för behandling av ögonsjukdomen våt åldersrelaterad makuladegeneration, AMD, vilket Roches cancermedicin Avastin inte är. Det är Roche som utvecklat preparaten och bolaget äger båda två, men Novartis säljer Lucentis utanför den amerikanska marknaden.
Flera studier, däribland en Cochrane-analys, har pekat på att Avastin, bevacizumab, är lika bra som Lucentis, ranibizumab, vid AMD. I flera länder används Avastin som en off label-behandling. Prisskillnaden mellan preparaten är väldigt stor och om Avastin användes i stället för Lucentis beräknas läkemedelsutgifterna i Storbritannien kunna minskas med mer än 100 miljoner pund per år. Medlet står för den näst största utgiftsposten bland landets läkemedelskostnader, enligt tidskriften BMJ.
Enligt en artikel i BMJ ska läkare som haft kopplingar till Novartis verkat för att en studie av Avastin inte skulle bli av genom och att bolaget självt skulle ha försökt förhindrat en andra studie. Dessutom hävdar man att Novartis ska ha försökt misskreditera resultat som publicerats.
Forskaren Alex Foss säger till BMJ att samtidigt som han planerade de jämförande studierna ska Novartis har försökt leda in honom på att arbeta andra projekt istället. Företaget ska ha lovat honom framtida finansiering för egna forskningsprojekt.
I en kommentar skriver BMJs chefredaktör doktor Fiona Godlee om att läkare och forskare har gjort kliniska försök trots skrämsel och hot men att man ska försöka att inte låta sig trakasseras. Hon menar att patienterna har deltagit i studierna med uppfattningen om att de kan hjälpa till att spara in hundratals miljoner pund per år och att det är oetiskt att bortse från deras osjälviskhet.
I Italien har både Roche och Novartis blivit bötfällda för att ha förhindrat konkurrens. Landet förespråkar off label-användning av Avastin vilket man också gör i Frankrike.
.