Att införliva de antroposofiska produkterna i svensk läkemedelslagstiftning går stick i stäv med flera grundläggande principer för läkemedel och evidensbaserad sjukvård, skriver Kungliga Vetenskapsakademin i sitt remissvar på Läkemedelsverkets rapport om hur produkterna skulle kunna få en plats i svensk läkemedelshantering.
Vetenskapsakademin liksom övriga tre instanser avvisar samtliga fyra alternativ som Läkemedelsverket diskuterar som olika möjligheter att införliva preparaten i svensk lagstiftning.
De antroposofiska medlen ska också fortsatt hanteras som egenvårdspreparat, utan indikation och bara som oralt eller utvärtes bruk, menar
Apotekarsocieteten som i söndagens DN också argumenterar mot ett införlivande av en särlagstiftning för antroposofiska läkemedel.
För att produkter ska få kallas läkemedel ska samma krav som för konventionella läkemedel gälla, skriver Apotekarsocieteten i sitt remissvar.
”Karolinska Institutet avstyrker bestämt ett införlivande av artikel 16.2 i svensk läkemedelslagstiftning”, skriver remissinstansen i sitt svar och ansluter till de som inte ser några skäl till en särlagstiftning för de här preparaten.
Skälen man anger är till exempel att det idag inte finns något som visar att preparaten har effekter utöver placebo, att ett införlivande riskerar att tränga undan annan verksam behandling och att andra regelverk som syftar till en ökad evidensbasering av vården kan undergrävas.