Enligt budgeten ska apoteken få 80 kronor för varje tillfälle som fördjupad rådgivning ges till patienter med astma/kol som har inhalationsläkemedel. Totalt fem miljoner kronor avsätts i budgeten. En liknande ersättning ges redan i Danmark.
Även i Australien, USA och flera andra EU-länder erbjuds denna typ av rådgivningstjänster med goda resultat. Enligt Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening, finns risk att Sverige hamnar på efterkälken jämfört med övriga världen.
– Svenska apotek har länge legat i framkant, men på det är området är omvärlden på väg att springa ifrån oss. Vi måste gasa på för att komma ikapp, säger han.
Farmacevtiska tjänster på apotek innebär inte bara en fördel för den enskilda patienten, utan har också potential att ge en viktig samhällsekonomisk besparing, enligt Johan Wallér.
– Felaktig användning av läkemedel innebär redan i dag en stor samhällskostnad. Hälso- och sjukvården står dessutom inför enorma utmaningar, inte minst med tanke på den demografiska utvecklingen. Det blir då ännu viktigare att utnyttja resurserna på bästa sätt och använda den farmacevtiska kunskapen för att avlasta vården.
Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer
Jag har mött många äldre som har fått diagnos astma/KOL enbart med anamnes som grund. Jag har hjälpt många att må bättre genom att optimera övrig läkemedelsbehandling. Samsjuklighet är vanligt. Jag erbjuder råd via webben http://www.läkemedelsråd.com