I den nyligen lanserade digitala kampanjen Dagsbehovet visar Apoteket hur mycket man måste äta av olika livsmedel för att få i sig dagsbehovet av vitaminer och mineraler. Bolaget hävdar också, och hänvisar till en egen undersökning, att endast två av tio får i sig alla viktiga vitaminer och mineraler från kosten.
Livsmedelsverkets rekommendationer är dock endast att vissa grupper, som exempelvis små barn, gravida och äldre, behöver kosttillskott. De allra flesta som äter en varierad kost får i sig tillräckligt med näringsämnen från maten och behöver därför inte komplettera med tillskott.
Nu backar Apoteket och menar att det blev fel i det pressmeddelande som skickades ut vid lanseringen av kampanjen och att man bytt ut det mot ett nytt.
I det första pressmeddelandet skrev ni att det enbart är två av tio som får i sig alla viktiga vitaminer och mineraler från kosten, hur kom ni fram till det?
– I ärlighetens namn så stämmer inte det riktigt. Det är endast två av tio som äter tillräckligt med frukt och grönt enligt Livsmedelsverkets rekommendation och det är inte samma sak som att man inte får i sig vitaminer och mineraler. Det är slarvigt uttryckt, säger Åsa Asplund som är projektansvarig för marknads och PR på Apoteket AB.
I den reviderade versionen har Apoteket ändrat formuleringen och skriver i stället att det är åtta av tio som äter för lite frukt och grönsaker enligt Livsmedelsverkets rekommendation och hänvisar till Livsmedelsverkets undersökning Riksmaten.
Dock framgår det inte att det är en uppdaterad version och inte heller har datumet för publiceringen ändrats.
Apoteket säger sig ofta vilja vara en del av vårdkedjan. Är det här ett sätt att vara det på?
– Jag vet att några har ifrågasatt om vi vill vara en del av vårdkedjan. Vi har inte någon annan synpunkt än vården. Vi tycker inte att kosttillskott ska kompensera en dålig kost, utan vi tycker att den är ett komplement till en hälsosam kost och livsstil. Men vi vet att det är svårt för kunder att i verkligheten alltid prioritera sin kost, så vi tycker att det är bra att man reflekterar över sitt näringsintag och ser till att man får i sig det man behöver, säger Åsa Asplund.
Är tanken att man kan ta kosttillskott i stället?
– Nej, tanken är att man ska börja äta bättre. Kosttillskott finns till för dem som behöver det.
I kampanjen skriver Apoteket också hur mycket man måste äta av olika livsmedel för att komma upp i dagsdosen av olika vitaminer och mineraler. Bland annat står det att man måste äta 667 gram wienerbröd och 276 gram chokladpraliner för att nå dagsdosen av D-vitamin och kalcium.
Är det relevanta jämförelser?
– Den är gjord med humor. Vi har tagit fram den för att den ska vara lättsam och rolig, samtidigt som vi höjer kunskapen. Jag hoppas och tror att kunder inte tror att vi rekommenderar folk att äta en tallrik wienerbröd, säger Åsa Asplund.
Anna Karin Lindroos är dietist på Livsmedelsverket och expert på matvaneundersökningar. Hon menar att man snarare ska fokusera på maten man äter i stället för att räkna exakt hur mycket vitaminer man får i sig.
– Det kan man i så fall göra när man planerar mat i offentlig verksamhet. Men då gör man det för att se så att sammansättningen blir så bra som möjligt, säger hon och fortsätter:
– Det blir lite missvisande att titta på enskilda livsmedel då vi ju inte äter ett livsmedel i taget. Det kan vara intressant att veta vad som bidrar till olika näringsämnen, men då för att se vad man skulle kunna äta mer av. Alternativet ät inte att äta en tablett.
Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer
Hur vore det om LV gjorde en konkret undersökning som visar exakt hur mycket C-vitamin det finns i maten, t.ex. de apelsiner vi köper idag. Hur mycket folat det finns i broccoli med mera, ekologisk och vanlig, och klarlägger detta istället för att hänvisa till mycket obskyra uttalanden om att det “räcker med maten”. I en undersökning jag tittade på fanns det 0-120 mg C-vitamin i apelsiner.
Håller verkligen med Roland Petersson!
LV måste lägga ner arbete på att undersöka vad olika födoämnen innehåller för viktiga näringsmedel, gärna med inriktning på ursprung. De flesta undersökningarna är ju urgamla (50/60-tal) och läromedel visar gamla uppgifter.
Men hallå. Det är ju inte Läkemedelsverkets roll att kolla sånt. Kolla deras hemsida vad de har för uppdrag. Det är helt andra enheter i samhället som gör sånt. Exempelvis Jordbruksverket.
Dessutom är det inte sant att maten innehåller så enormt mycket mindre näringsämnen idag än förr. Ibland mindre, ibland mer och KRAV utmärker sig inte alls positivt.
Äter vi enligt Livsmedelsverkets rek får nästan alla i sig minst så mycket vi behöver. Men hur många i Sverige äter 1/2 kg frukt och grönt? Inte tillräckligt många. Börja med att få fler att göra det innan det klagas på vad maten innehåller. Vi har fantastisk mat. Skippa chipsen och läsken och ät mer grönt.
Livsmedelsverket gör regelbundet analyser på näringsinnehåll i olika livsmedel. Informationen finns att hitta i livsmedelsdatabasen på http://www.slv.se .
Men vill understryka att det för gemene man är irrelevant att veta exakt hur mycket av olika näringsämnen det finns i olika livsmedel. Livsmedelsverkets kostråd baseras på all aktuell forskning som finns på området och om man följer dem så ska det inte vara några problem att täcka sitt av näringsämnen om man är frisk i övrigt.
Hmm…Har de matråd som Livsmedelsverket gett de senaste 20-30 åren (vara rädd för fett, äta mycket kolhydrater) bidragit till att svenskar blivit friskare?