Myndigheterna ska satsa mer på innovation

Myndigheterna ska satsa mer på innovation

Life science och innovation genomsyrar flera av regeringens regleringsbrev till myndigheterna. Bland annat ska Läkemedelsverket minska barriären för att kontakta myndigheten för att få råd och stöd som främjar innovation.

3 mar 2016, kl 09:19
0

Annons

I regeringens regleringsbrev till bland annat Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, Läkemedelsmyndigheten och Socialstyrelsen står det tydligt att myndigheterna ska arbeta med att främja innovation och life science.

För att TLV ska nå målen har myndigheten bestämt att man ska arbeta med att ge patienter en tidig och jämlik tillgång på läkemedel till ett rimligt pris. Ett relativt nytt arbetssätt är de så kallade trepartsförhandlingarna där landstingen och företagen möts tillsammans med TLV.

– Vi ser att vår viktigaste uppgift är att jobba med att vara tidiga och snabba kring beslut av läkemedel. Det skapar förutsättningarna för både tidig användning och strukturerad uppföljning som gynnar innovation också i nästa led, säger Niklas Hedberg, chefsfarmaceut på TLV.

– Vissa av de nya innovativa läkemedlen kan innebära ganska påtagliga beslutsproblem och stora utmaningar och då tror vi att våra trepartsförhandlingar, när landstingen och företagen träffas, kan vara ett sådant konkret verktyg.

Han menar att vi framöver förmodligen kommer att se mer av trepartavtalen. Men betonar att det bara är ett av myndighetens flera arbetssätt.

– TLVs övergripande målsättning har länge varit att patienterna ska få en tidig och jämlik tillgång till effektiva läkemedel till ett rimligt pris. Om man både har tidig tillgång och effektiva läkemedel är det ofta de innovativa produkterna det handlar om. Med ett uttalat uppdrag att jobba med innovation får det en större tyngd i vårt arbete, säger Niklas Hedberg.

Att flera av regleringsbreven genomsyras av innovation ser han som spännande och han hoppas på att det ska göra att regeringen kan dra vissa slutsatser och fatta beslut som kan leda till förändringar och förbättringar på sikt. Han tror även det kommer att leda till att arbetet med att främja innovation blir mer samordnat och fokuserat.

– Jag tror också att man kommer att se synergier som uppstår. Vi samarbetar bland annat med Vinnova och Vetenskapsrådet och det kommer säkert att leda till fler liknande samarbeten. Det ska bli spännande att se vad de leder till, säger Niklas Hedberg.

På Socialstyrelsen har man ännu inte bestämt hur ett konkret arbeta för att främja innovation ska se ut. En av myndighetens utgångspunkter är dock att innovationer ska skapa värde för patienter och brukare och att myndigheten därför på olika sätt ska stödja personcentrering inom sina verksamhetsområden.

På Läkemedelsverket startade 1 januari 2013 innovationsstödskontoret för att vara en enkel och tydlig kontaktpunkt och därmed göra det enklare för extern part att hitta in till innovationsstödet på Läkemedelsverket.

– Läkemedelsverket bedriver innovationsstöd genom att skapa dialog avseende regulatorisk vetenskap i utveckling inom life science-området och genom att ge vetenskaplig och regulatorisk rådgivning. Läkemedelsverket ger även information och utbildning inom det regulatoriska området, säger Brita Sjöström på Läkemedelverkets innovationsstödskontor.

Stödet där alla kan få vetenskapligt och regulatoriskt stöd finns redan men nu ska myndigheten arbeta för att fler ska ta del av det och på så sätt ytterligare främja innovationer.

– Vi tror att det finns behov av information om att man kan vända sig till oss, det vill säga att vi sänker trösklarna för att kontakta Läkemedelsverket. Vi ser också gärna att man kontaktar oss tidigt i utvecklingskedjan så att vi kan bidra med regulatoriskt stöd redan från början, säger Brita Sjöström.

För att lyckas med att få fler att använda sig av stödet arbetar myndigheten med att skapa en dialog med externa parter och delta i externa sammanhang och i utbildningar.

– Läkemedelsverket vill bidra genom att ge information, utbildning, rådgivning och använda den både breda och djupa kompetens som finns här. Vi är en stor myndighet i Europa och vi är mycket engagerade inom det europeiska arbetet och den kunskap och erfarenhet vi tillägnar oss kan vi använda i vårt arbete nationellt och i vårt stöd för life science i Sverige, säger Brita Sjöström.