Forskare vid Florida state university i USA har kommit ett steg närmare att förstå om och hur zikaviruset orsakar microcefali hos nyfödda barn, det vill säga onormalt små huvuden.
I laboratorieförsök har forskarna konstaterat att zikaviruset kan infektera och skada fetala hjärnceller, rapporterar Reuters.
Forskarna konstaterar att zikaviruset infekterar en sorts neurala stamceller som bildar hjärnans yttre lager, hjärnbarken. I laboratorieförsöken infekterades dessa celler inom tre dagar efter de utsatts för viruset och började då tillverka nya virus i stor skala, vilket ledde till snabb celldöd.
Det skulle enligt forskarna kunna tyda på att hjärnceller hos foster som utsätts för viruset i livmodern kan påverkas på samma sätt.
Trots de nya rönen kan forskarna inte slå fast att zikavirus verkligen orsakar mikrocefali, men att man nu har visat att viruset kan infektera en typ av stamceller som är viktiga i utvecklingen av fostrets hjärna.
I tidigare studier har forskare funnit zikavirus i kroppsvätskor och vävnader hos smittade mödrar och barn som fötts med mikrocefali.
Den aktuella studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Cell Stem Cell