Fler svenskar smittade utomlands av dengue
Foto: iStockphoto

Fler svenskar smittade utomlands av dengue

Antalet rapporterade denguefall i Sverige är nästan dubbelt så många i januari 2016 jämfört med motsvarande period i fjol men enligt Folkhälsomyndigheten behöver man inte känna någon större oro.

7 mar 2016, kl 08:30
0

Annons

I januari i år rapporterades 44 fall av den myggburna sjukdomen denguefeber, vilket kan jämföras med 26 respektive 20 fall motsvarande period 2015 och 2014.

Anders Tegnell, enhetschef för epidemiologi och utvärdering på Folkhälsomyndigheten, anser dock inte att svenskar som ska resa till länder där smittan finns bör vara oroliga.

– Nej, det tycker jag inte. Men dengue är en av riskerna som finns när man åker till bland annat Thailand. Av de tiotusentals som åker dit är det dock väldigt få som blir smittade, säger han.

Vidare poängterar Anders Tegnell att det är en sjukdom som man blir ordentligt sjuk av och det är något man ska undvika om man kan.

– Alltid när man reser ska man fundera på för- och nackdelar. I grunden är det upp till var och en att göra en riskbedömning och man bör ha med sig i tänket att risker ser annorlunda ut än hemma. Dengue är en myggburen sjukdom och det är viktigt att skydda sig mot myggbett på sådana resor, säger han.

Jämför man med andra risker, som exempelvis trafiken som är den största risken, menar Anders Tegnell, att risken att bli smittad är liten.

Det första vaccinet mot sjukdomen har fått klartecken för att användas i Mexiko och har börjat distribueras till utsatta länder i Asien och Sydamerika. Men att vaccinet skulle kunna vara ett resevaccin i Sverige ser inte Anders Tegnell som troligt.

– Det är ett vaccin som ger ett tveksamt skydd och till vissa typer av sjukdomen. Det används inte som resevaccin, utan kan ha en betydelse för att skydda små barn som drabbas av de här typerna av sjukdomen i länder där smittan finns, säger han.

Liksom zika- och chikungunyavirus har dengue fått en ökad utbredning, vilken starkt kopplas till närvaron av stickmyggan Aedaes aegypt som kan sprida de tre virusen.

Många får enbart övergående feber av sjukdomen men man kan också få huvudvärk, rygg-, muskel- och ledsmärtor samt kärlsprängda ögon. För att skydda sig bör man bära långärmade tröjor och långbyxor, särskilt på kvällarna. Man bör även smörja huden med myggmedel och sova under myggnät om möjligt.

Det finns inget läkemedel mot denguevirus och därför är behandlingen symtomatisk och riktas in på att lindra patientens aktuella symtom.