Att det saknas tydliga kontaktvägar mellan apotekens farmaceuter och förskrivande läkare i sjukvården är ett problem.
– Idag är det ju lite av en envägskommunikation. Att det kommer ett recept från förskrivaren till apoteket som farmaceuten ska expediera till patienten. Men det uppkommer ju frågor kring ett recept ibland, säger Eva Flock, kanslichef för Centrum för bättre läkemedelsanvändning, CBL, på Läkemedelsverket och fortsätter:
– Exempelvis om förskrivaren angett en annan dosering än vad som står i Fass och inte angett tydligt på receptet att han eller hon gjort ett medvetet val med annan dosering. Då måste farmaceuten ringa förskrivaren för att säkerställa att doseringen är avsedd att vara så och att det inte är ett misstag. Idag finns inte ett enkelt sätt att räta ut sådana frågetecken.
Dessutom kan läkare och sjukvård i sin tur behöva få information från apoteken.
– Även om apoteken inte har någon journalföring kan det finnas behov av att kunna ge återkoppling till förskrivaren kring användning av läkemedel. Det kan exempelvis handla om utbyte av läkemedel, säger Eva Flock.
Saknar struktur för kontaktvägar
Avsaknaden av tydliga strukturer för kommunikation när farmaceuter behöver kontakta förskrivare vid oklarheter när det gäller recept, kan leda till både försenad behandling och patientsäkerhetsrisker.
Kommunikationssvårigheterna orsakar dessutom ökad arbetsbelastning och frustration hos både farmaceuter och förskrivare.
Nu handlar en av de nya aktiviteterna i Handlingsplan för nationell läkemedelsstrategi 2025 om att skapa bättre kontaktvägar mellan apotek och vård.
Behöver effektivare kontaktvägar
Ett strukturerat informationsutbyte efterfrågas sedan länge inom både apotek och vård, särskilt vid läkemedelsbrist, interaktioner mellan olika läkemedel och förskrivningsfrågor.
Redan 2019 genomförde Apotekarsocieteten en förstudie inom ramen för Nationell läkemedelsstrategi med titeln ”Strukturerad läkemedelsinformation från apotek till ordinatör”.
Den visade tydligt att det behövs säkrare och effektivare kontaktvägar mellan apotek och vård.
Frågan är ännu inte löst. Det fanns förhoppningar om att problemen skulle åtgärdas med införandet av den nationella läkemedelslistan, men så har det inte blivit.
– Vi märker att det här är en prioriterad fråga för flera aktörer. Det finns inte processer eller systemstöd för strukturerad och säker kontakt – åt båda håll. Och det finns fortfarande ett starkt behov av det, säger Teresa Matérn, kommunikationschef vid Apotekarsocieteten.
Ska föreslå nya kontaktvägar
I handlingsplanen för 2025 satsar man nu på att förbättra informationsflödet – med målet att minska risker och skapa en tryggare läkemedelsanvändning.
Därför får en ny arbetsgrupp i uppdrag att analysera nuläget och föreslå åtgärder.
Arbetsgruppen består av representanter från Centrum för bättre läkemedelsanvändning, Sveriges farmaceuter, Apotekarsocieteten, Sveriges läkarförbund, Linnéuniversitetet, Sveriges apoteksförening och Svenska läkaresällskapet.
– Det handlar inte bara om att farmaceuterna behöver ringa förskrivare i receptfrågor. Det kan finnas ett behov hos vården att kommunicera med apoteken i samband med läkemedelsexpediering, säger Teresa Matérn.
Ska förbättra patientsäkerheten
Satsningen syftar till att minska felaktig läkemedelsanvändning, förbättra kommunikationen mellan vårdens professioner och göra att apoteken får bidra med sin fulla kompetens.
Tydligare kontaktvägar sparar tid och stärker patientsäkerheten.
Arbetsgruppen sammanställer en rapport med förslag och skickar den på remiss till berörda aktörer under 2025.
Ser fram emot arbetet
Förslagen på hur lösningen eller lösningarna ska se ut är inte definierade, om det ska handla om ett nytt systemstöd, om juridiska frågor behöver lösas eller om det är något helt annat som behövs.
– Det är det arbetet som nu ska starta. Vi ser fram emot att utforska det tillsammans med de andra aktörerna, säger Teresa Matérn.