Annons
Testar om litium minskar strålskador vid barncancer

Testar om litium minskar strålskador vid barncancer

I en nystartad studie prövar forskare om litium kan skydda barnhjärnor mot biverkningar av strålbehandling.

26 mar 2025, kl 08:15
0

Annons
Klas Blomgren.

Klas Blomgren.

Kan behandling med läkemedlet litium skydda hjärnan och stimulera till läkning efter strålbehandling av hjärntumörer hos barn? Det hoppas forskare i Sverige och Danmark som ska testa metoden i ett nystartat forskningsprogram.

Drygt 80 procent av alla barn med hjärntumörer överlever i dag. Men tyvärr orsakar både cancern i sig och behandlingen, särskilt strålning, ofta livslånga komplikationer. Det är bland annat vanligt att barnen drabbas av nedsatt intellektuell förmåga. Ingen vet ännu exakt varför och den behandling som finns är olika typer av rehabilitering.

Litium skyddade i djurförsök

Som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat har forskare vid Karolinska institutet i djurstudier sett att behandling med litium bidrar till att läka skador i hjärnan efter strålbehandling. Nu går forskarna tillsammans med kollegor i Sverige och Danmark vidare från dessa resultat. De ska undersöka om litium har samma skyddande effekt hos barn som får behandling mot hjärntumörer.

I programmet ingår forskare från Karolinska universitetssjukhuset, Norrlands universitetssjukhus, Rigshospitalet i Köpenhamn, Skånes universitetssjukhus, Akademiska sjukhuset i Uppsala, Universitetssjukhuset i Linköping och Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Programmet får ett anslag av Barncancerfonden på 13,5 miljoner under fyra år. Det är ett av de forskningsprojekt som Barncancerfonden finansierar i sin femåriga satsning för att minska sena biverkningar efter behandling av barncancer.

Första testerna hos barn

I en dubbelblind, placebokontrollerad, randomiserad fas II-studie ska forskarna lotta 84 barn som fått strålbehandling mot hjärnan till sex månaders behandling med antingen litium eller placebo.

Barnen kommer att följas med neuropsykologiska tester, blodprover och magnetkameraundersökningar under upp till tio år efter litiumbehandlingen.

Projektets koordinator är Klas Blomgren, barnonkolog och professor i pediatrik vid Karolinska institutet. Han menar att resultaten från djurstudierna är hoppingivande.

– En bonus är att ämnet också verkar ha lovande anti-tumöreffekter, säger han i ett pressmeddelande.

I ett mejlsvar till Läkemedelsvärlden berättar han att den nya kliniska studien nu har startat i och med att forskarna har inkluderat de första två barnen.

Previous article ”Ett första steg mot en nationell lägesbild”
Nästa artikel Målet: Bättre kontaktvägar mellan apotek och vård