Vaccin mot chikungunya tillgängligt i Sverige
Viruset sprids av en viss art av myggor. Foto: Istock

Vaccin mot chikungunya tillgängligt i Sverige

För den som ska resa till länder där chikungunyaviruset sprids, blir ett vaccin nu tillgängligt i Sverige.

12 feb 2025, kl 09:47
0

I fjol fick Europa, som Läkemedelsvärlden rapporterade, sitt första godkända vaccin mot chikungunya. Nu meddelar vaccintillverkaren Valnevas svenska dotterbolag att vaccinet är tillgängligt att beställa för vaccinatörer i Sverige.

Vaccinet heter Ixchiq och är ett levande försvagat vaccin som ges som en engångsdos. Det är godkänt för vuxna från 18 år och uppåt.

Chikungunya globalt folkhälsoproblem

Ur ett globalt perspektiv är sjukdomen chikungunya ett stort och växande folkhälsoproblem. Den orsakas av ett virus som överförs till människor av myggor i Aedessläktet, bland andra tigermyggor. Sjukdomen kan inte spridas direkt från människa till människa.

I tropiska och subtropiska områden på jorden är infektionen vanlig. Hittills har det bara förekommit enstaka mindre utbrott i Europa och då i södra Europa där den kan spridas av tigermyggor. I Sverige är infektionen mycket ovanlig och förekommer bara hos personer som blivit smittade utomlands.

Klimatförändringar påverkar

Men den globala uppvärmningen gör att virusbärande myggor kan komma att trivas allt bättre även i Europa. Läkemedelsmyndigheten Emas klartecken för vaccinet Ixchig ingår i arbetet med att skapa beredskap mot nya hälsohot i klimatförändringarnas spår.

I januari i år rekommenderade Emas expertkommitté CHMP även EU-godkännande av ytterligare ett vaccin mot chikungunya. Det var vaccinet Vimkunya från företaget Bavarian nordic som fick CHMP:s rekommendation. Den gäller vaccinering med en engångsdos av vuxna samt barn från 12 år och uppåt.

Både när det gäller Ixchiq och Vimkunya kräver Ema att företagen gör fortsatta studier, bland annat för att belysa vaccinernas skyddseffekter i olika befolkningar.

Kan ge kroniska besvär

Chikungunyainfektion ger vanligtvis övergående besvär, med bland annat feber, sjukdomskänsla samt muskel- och ledvärk. De flesta smittade återhämtar sig inom en vecka, men några får långvariga ledsmärtor.

I sällsynta fall kan chikungunyavirusinfektionen orsaka svår akut sjukdom med organsvikt. Detta förekommer framför allt hos nyfödda och bland äldre över 65 år. Det finns ingen godkänd behandling mot infektionen.

Den som i Sverige vill ta vaccin mot chikungunya inför en resa får i nuläget leta upp en privat vaccinationscentral som har vaccinet. Ett prisexempel för en dos som Läkemedelsvärlden hittat hos ett företag är 2 350 kronor.