Mpox ökar igen trots vaccinering
Foto: Istock

Mpox ökar igen trots vaccinering

Folkhälsomyndigheten och andra aktörer planerar en europeisk studie för att undersöka om man borde införa en boosterdos.

6 feb 2025, kl 08:26
0

Magnus Gisslén Foto: Lena Katarina Johansson /Folkhälsomyndigheten

Magnus Gisslén
Foto: Lena Katarina Johansson/Folkhälsomyndigheten

Mpox ökar igen, och många av dem som insjuknar är fullvaccinerade med de rekommenderade två doserna av mpox-vaccin.

– Inget vaccin skyddar till hundra procent och det gäller även mpox-vaccinet. Detta är viktigt att vara medveten om, säger statsepidemiologen och infektionsläkaren Magnus Gisslén på Folkhälsomyndigheten till Läkemedelsvärlden.

– Samtidigt vill vi gärna ha data som kan klargöra om det kan behövas en tredje dos av vaccinet mot mpox. I dag finns inga sådana data och vi planerar därför en studie tillsammans med akademiska institutioner och myndigheter i andra europeiska länder.

Mpox ökar igen

Det var under 2022 som virussjukdomen mpox (tidigare kallad apkoppor) för först gången spred sig utanför Afrika i ett globalt utbrott som orsakade tiotusentals fall över hela världen. I Sverige rapporterade vården in 255 konstaterade fall under det året.

Under 2023 lugnade spridningen ned sig, sannolikt tack vare vaccinering och andra smittskyddsåtgärder. Världshälsoorganisationen, WHO, avblåste det globala hälsonödläge som myndigheten utropat året innan. Och i Sverige rapporterade vården endast ett fåtal fall det året.

Men våren 2024 kom ett nytt, mindre utbrott i Stockholmsområdet. I en intervju i Läkemedelsvärlden konstaterade biträdande statsepidemiolog Erik Sturegård på Folkhälsomyndigheten att “mpox ser ut att bli kvar under överskådlig tid”.

Nu, ett knappt år senare, är ännu ett utbrott av mpox i gång. Sedan 25 december 2024 har vården rapporterat 21 bekräftade fall av sjukdomen i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten. Många av fallen finns i Stockholmsområdet. Under januari konstaterade vården i Region Stockholm 14 fall av mpox, enligt statistik från Smittskydd Stockholm.

Pekar på vaccinets nytta

Sedan förra året pågår också ett större utbrott av mpox av potentiellt allvarligare varianter som kallas klad 1a och klad 1b i Centralafrika, framför allt i Demokratiska republiken Kongo. Enstaka fall av dessa har också dykt upp i andra delar av världen. I fjol konstaterade den svenska virusövervakningen till exempel det hittills enda fallet av dessa mpox-varianter i Sverige.

I det nu aktuella utbrottet i Sverige har samtliga drabbade den hos oss tidigare kända varianten klad 2b. I majoriteten av fallen har personen också varit vaccinerad mot mpox före insjuknandet. Det bekräftar statsepidemiolog Magnus Gisslén som också är professor i infektionssjukdomar vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

Ändå är det viktigt att de som är i riskzonen för att bli smittade fortsätter att vaccinera sig, framhåller han:

– Dels ger vaccinet ett skydd mot infektionen även om det inte är hundraprocentigt. Och dels talar mycket för att vaccinet minskar risken för allvarlig sjukdom om man ändå blir smittad. I många av de fall som rapporteras nu är symtomen milda.

Smittkoppsvaccin skyddar även mot mpox

Det aktuella vaccinet heter Imvanex, eller i USA Jynneo. Det är från början framtaget mot smittkoppor, en närbesläktad sjukdom. Sommaren 2022 godkände EU:s läkemedelsmyndighet Ema vaccinet även mot mpox.

Enligt en forskningsöversikt som tidskriften Vaccine nyligen publicerade ger en dos mpox-vaccin ett 76-procentigt skydd mot mpox-infektion. Två doser ger ett skydd på 82 procent. Siffrorna är ett genomsnitt av resultaten i de tolv respektive sex studier som ingår i översikten.

Sedan det globala utbrottet 2022 har mpox-viruset främst spridit sig genom sexuellt överförd smitta bland män som har sex med män. Men infektionen kan även smitta genom annan kontakt med de blåsor på huden som är ett av sjukdomssymtomen.

Rekommendation för vissa grupper

I dagsläget rekommenderar Folkhälsomyndigheten förebyggande mpox-vaccinering för män och transpersoner som har sex med män, om de dessutom har någon annan faktor som signalerar ökad smittrisk. Det kan till exempel vara att man får preexpositionsprofylax, Prep, mot hiv.

Även för personer som har sex mot ersättning rekommenderar myndigheten mpox-vaccin. Vaccinrekommendationerna omfattar också personer som är exponerade för mpox-virus i jobbet.

Dessutom finns det särskilda rekommendationer för den som ska resa till ett område i världen där det pågår smittspridning av mpox.

Planerar boosterstudie

Intresset för att vaccinera sig är i Sverige, som Läkemedelsvärlden rapporterat, mycket stort.

Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer räcker det med en vaccindos för den som blev smittkoppsvaccinerad som barn. Övriga bör ta två doser. Men det har alltså de flesta av dem som nu insjuknar gjort.

Detta väcker frågan om man eventuellt behöver fylla på vaccinskyddet med en tredje dos efter en viss tid. Något som experterna ännu inte har något svar på.

Mer finansiering behövs

Därför planerar Folkhälsomyndigheten tillsammans med akademi och systermyndigheter i andra länder en internationell studie för att belysa frågan. Magnus Gisslén berättar att planeringen kommit en bra bit på väg. Alla nödvändiga tillstånd är på plats, men än så länge saknar projektet tillräcklig finansiering.

– Vi arbetar med det och jag hoppas att studien kommer kommer i gång så snart som möjligt, säger han.

Magnus Gisslén understryker samtidigt att det är viktigt att de som vaccinerar sig inte glömmer bort att det ändå finns en liten risk att bli smittad.

– Det är viktigt fatt känna till att man kan smittas med mpox även om man är vaccinerad och att symtomen då kan vara milda. Om man får symtom bör man kontakta vården och vidta åtgärder för att skydda andra.