Det behövs mycket mer information om naloxon – receptfriheten är ett steg i rätt riktning men mycket större insatser behövs. Det förklarar Katja Troberg, en av samordnarna i naloxonprojektet i Skåne, i en intervju i tidningen Accent.
I mars i fjol beslutade Läkemedelsverket att nässpray med naloxon, ett livräddande motgift mot opioider, får säljas receptfritt på apotek i Sverige. Syftet är att öka tillgängligheten för att minska den höga svenska narkotikadödligheten. Om fler personer i opioidmissbrukares närhet har tillgång till naloxon, ska chanserna öka att rädda liv i akuta situationer.
Ingen säljsuccé
Från och med juli 2024 finns receptfritt naloxon på många apotek, i form av nässprayen Respinal från det norska företaget DNE pharma. Men, som Läkemedelsvärlden tidigare berättat, har efterfrågan hittills varit begränsad. Detta enligt Läkemedelsverket som dock hoppas på ökad försäljning i takt med ökad medvetenhet om att akutläkemedlet finns att tillgå.
Tidningen Accent har nu fått ut försäljningsstatistik från E-hälsomyndigheten. Statistiken visar att 115 förpackningar av nässprayen med två doser i varje, såldes i hela landet till och med december.
– Det är för dyrt och inte heller allmänt känt att vem som helst kan köpa det på apotek, säger Katja Troberg, samordnare för naloxonprojektet i Skåne och forskare på Lunds universitet, till Accent.
Efterlyser bättre information om naloxon
Hon vill se mycket mer och bredare information om naloxon.
– Man kan inte införa en skademinimerande åtgärd i en miljö som är så extremt stigmatiserad som den här och sedan inte informera på bred front om förändringen, säger hon.
– Stigmat når ju långt utanför den primära gruppen. Bara att få anhöriga att gå in på ett apotek och avslöja att man har någon i sin närhet som är opioidberoende är ett stort steg.
Priset kan hindra
Även priset är, anser hon, en faktor som bidrar till att färre skaffar det receptfria motgiftet. Det genomsnittliga apotekspriset för en förpackning med två doser ligger omkring 500 kronor.
– De flesta kommer från miljöer som inte har det så gott ställt. Att då köpa ett läkemedel, som man inte vet om man kommer att behöva, och lägga så mycket pengar på det, känns kanske orimligt, säger Katja Troberg.
– Att det blivit receptfritt är en markering och ett steg i rätt riktning. Men det skulle göra skillnad om det blev gratis och om man gick ut med en informationskampanj. Det vore bra om vi började prata mer om överdoser.