Många privata remissvar om höjt högkostnadsskydd
Foto: Istock

Många privata remissvar om höjt högkostnadsskydd

Förslaget om höjd gräns för högkostnadsskydd för läkemedel har fått många spontana remissvar.

10 jan 2025, kl 12:20
0

Regeringen vill, som Läkemedelsvärlden rapporterat, höja högkostnadsskyddet från 2900 kronor till 3800 kronor upp till frikortet.

Förslaget att öka patienternas egna läkemedelskostnader inom högkostnadsskyddet med 900 kronor väcker känslor.

Faktiskt så pass att ovanligt många privatpersoner, och andra som inte är remissinstanser, skickar in sina egna remissvar med synpunkter.

103 ombeds komma med remissvar

Regeringens promemoria Uppdaterat högkostnadsskydd för läkemedel är ute på remiss. Sista dagen att skicka in sitt remissvar är 17 februari.

Remissinstanser är 103 myndigheter och organisationer. Bland dessa finns bland annat landets regioner, myndigheter som Socialstyrelsen och Läkemedelsverket samt organisationer som Apotekarsocieteten, Sveriges farmaceuter och Reumatikerförbundet.

Ovanligt många spontana remissvar

Dessutom står det alla som har synpunkter fritt att tycka till. Och det har många privatpersoner och andra redan gjort.

– Det kommer in spontansvar på de flesta remisser men på just den här har det kommit in fler än vanligt, berättar socialdepartementets registrator för Läkemedelsvärlden.

Uppmanar privatpersoner skicka in remissvar

Tiktok uppmanar aktivisten Alexander Wiklund, under rubriken ”Så räddar du högkostnadsskyddet”, privatpersoner att skicka in sina egna remissvar.

– Nu ser vi till att stoppa det här kassa förslaget om ett försämrat högkostnadsskydd, säger han i sin video.

”Alla kan skriva ett remissvar”

Alla kan skriva ett remissvar, tycker Alexander Wiklund.

Han föreslår att man inte bara skickar sitt remissvar till regeringskansliet, utan också till sin region, kommun och alla organisationer som har något med sjukvård, sjukdomar och läkemedel att göra.

Därefter kommer han med förslag om hur man, konkret och retoriskt, kan göra.

– Vi måste komma med saklig kritik mot förslaget. Saklig kritik kan innehålla åsikter.

Enligt socialdepartementets registrator tar man hand om de spontana remissvaren och diarieför dem.

Det här är en remiss

* Regeringsformen kräver att berörda myndigheter, kommuner, organisationer och andra får möjlighet att yttra sig i regeringsärenden.

* En remittering går normalt till så att Regeringskansliet skickar förslaget, ett betänkande eller en promemoria, för yttrande till remissinstansen. Där finns också en lista över alla som bestämts ska vara remissinstanser. Förslaget finns som regel även tillgängligt via regeringens webbplats.

* Syftet med remisser är att få in synpunkter för ett bättre beslutsunderlag till regering och riksdag. Det stärker demokrati, rättssäkerhet och effektivitet.

* Myndigheter under regeringen, som utsetts till remissinstanser, måste svara på en remiss. För de andra remissinstanserna, som organisationer, är remissen en inbjudan att komma med synpunkter.

* Det är inte bara remissinstanserna som Regeringskansliet utsett som får skicka in remissvar. Var och en som har synpunkter på ett förslag har möjlighet att yttra sig.

Källa: Svara på remiss, promemoria från Statsrådsberedningen 2021

Föregående artikel ”Stort behov av nationellt register över donatorer”