Brist på infusionsvätskor går hittills att lösa
Foto: Istock.

Brist på infusionsvätskor går hittills att lösa

Vården ser ut att klara av bristen på infusionsvätskor utan allvarlig påverkan i november och december.

21 nov 2024, kl 13:24
0

Annons
Veronica Arthurson Foto: Magnus Aronson/Läkemedelsverket

Veronica Arthurson
Foto: Magnus Aronson/Läkemedelsverket

Läkemedelsverket rapporterar att läget ljusnar trots att det fortfarande råder brist på infusionsvätskor (dropp). Nu bedömer myndigheten att vården kommer att klara av situationen åtminstone året ut.

En varsam användning i vården, licensläkemedel som ersättning för bristdrabbade produkter samt tätt samarbete mellan företag, regioner och myndigheter har förbättrat läget jämfört med för ett par veckor sedan.

Då varnade Läkemedelsverket, som Läkemedelsvärlden rapporterade, för att det nationella läget skulle kunna bli allvarligt redan under november. Nationella rekommendationer för att ransonera infusionsvätskor infördes.

Orkan skapade brist på infusionsvätskor

Det har uppstått en global brist på infusionsvätskor eftersom den stora tillverkaren Baxter blev tvungen att stänga en fabrik i USA i spåren av orkanen Helene. Situationen blev än mer ansträngd när översvämningarna i Spanien gjorde att leveranser måste omprioriteras dit.

I Sverige startade en febril aktivitet för att kunna fortsätta bedriva akut och planerad vård trots bristen på dropp. Och enligt Läkemedelsverket börjar arbetet ge resultat.

– Tack vare tätt samarbete mellan vården, myndigheter och företag ser de närmsta månaderna nu mera positiva ut ur försörjningssynpunkt, säger Veronica Arthurson, direktör på Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande.

– Många kliniker har gjort insatser för att minska användningen av främst Ringer-Acetat och leverantörer har aktivt deltagit i sökandet efter alternativa produkter. Läkemedelsverket har skyndsamt kunnat bevilja inkomna licensansökningar.

Produktion åter i gång

Företaget Baxter meddelar samtidigt att produktionen efter orkanen Helene åter är i gång. Men produktionskapaciteten är ännu lägre än normalt.

Ändå manar Veronica Arthurson till viss försiktighet:

– Vi ser att det fortsatt finns en osäkerhet i prognoserna, framför allt på något längre sikt. Därför kommer vi fortsätta övervaka situationen. Vården behöver under ytterligare en period använda berörda intravenösa vätskor restriktivt.