Just nu pågår Antibiotikaveckan. Eller som Världshälsoorganisationen, WHO, kallar den, World AMR avareness week, där AMR står för antimicrobial resistance. I Europa inleddes veckan i går med den europeiska antibiotikadagen, European antibiotic awareness day.
Många aktörer som arbetar med frågor kring antibiotikaresistens tar draghjälp av kampanjveckan så det är mycket på gång både i Sverige och internationellt.
Antibiotikaveckan startade dystert
EU:s smittskyddsmyndighet ECDC, European centre for disease control and prevention, släppte på europeiska antibiotikadagen en oroande årsrapport. Förra årets rapport visade, som Läkemedelsvärlden berättade, att EU-ländernas arbete mot antibiotikaresistens går alldeles för långsamt.
Och den nya årsrapporten visar inte på någon ljusning. Den beskriver resistensutveckling och antibiotikaanvändning i EU-länderna i fjol. Enligt rapporten ökade antibiotikaanvändningen i EU med 1 procent mellan 2019 och 2023, i stället för att minska som målsättningen är.
Detta förde oss längre bort från det mål om 20 procents minskning som EU-kommissionen har satt. Flera typer av antibiotikaresistenta infektioner ökade också.
Friska förskolor och vaccinprogram för äldre
Men från satsningen Antibiotikasmart Sverige hörs mer optimistiska tongångar. Satsningen som samordnas av Folkhälsomyndigheten syftar till att samla många olika delar av samhället för att tillsammans bidra till att antibiotika kan fortsätta att fungera.
Antibiotikasmart Sverige inledde Antibiotikaveckan med nyheten att fyra nya förskolor blivit diplomerade som Friskare förskola. En Friskare förskola arbetar bland annat med olika systematiska åtgärder för att minska smittspridningen bland barnen.
Kampanjveckor är även ett bra tillfälle att skriva debattartiklar. Det tog en lång rad namnkunniga debattörer fasta på när de i går publicerade en debattartikel i Svenska dagbladet.
I artikeln kräver äldreorganisationer, forskare och patientorganisationer att Sverige ska införa ett vaccinprogram för äldre. Debattörerna menar att vaccinprogrammet skulle kunna minska utvecklingen av antibiotikaresistens genom att förhindra svåra virusinfektioner och efterföljande bakterieinfektioner.
Även djur i fokus under Antibiotikaveckan
Även djurhälsan får lite extra uppmärksamhet under antibiotikaveckan. Detta genom att länsstyrelserna passade på att lansera sin nya vägledning Läkemedel till djur.
Den innehåller konkreta rekommendationer i en rad frågor om läkemedelsebehandling av olika djurslag. Mycket utrymme ägnas åt att fömedla kunskap som ska förhindra onödig antibiotikaanvändning till djur.
Länsstyrelserna har tagit fram vägledningen i samarbete med Läkemedelsverket, Jordbruksverket, Livsmedelsverket, Sveriges veterinärmedicinska anstalt och Sveriges lantbruksuniversitet.
Fotnot: Du som är intresserad av antibiotikafrågor – du missade väl inte Läkemedelsvärldens och Apotekarsocietetens seminarium om vad som hände vid FN:s högnivåmöte om antibiotikaresistens? Seminariet finns att se i efterhand på denna länk.