Ny studie om antiepileptisk behandling under graviditet
Fler läkemedel mot epilepsi kan påverka barnet
Foto: Istock

Fler läkemedel mot epilepsi kan påverka barnet

Svenska forskare medverkar i den hittills största studien om risken för neuropsykiatriska störningar.

15 nov 2024, kl 11:00
0

Annons

Ett flertal vanliga läkemedel mot epilepsi ökar de neuropsykiatriska riskerna för barnet om mamman tar medicinen under graviditeten. Det visar den hittills mest omfattande studien av dessa frågor.

Över tre miljoner barn ingår i studien som bland annat utförts av forskare vid Karolinska institutet. Studien publiceras i dag i Nature communications.

Kunskap saknas om läkemedel mot epilepsi

Sedan tidigare är det välkänt att gravida kvinnor så långt som det är möjligt bör undvika läkemedlet valproat mot epilepsi. Detta eftersom forskning, som Läkemedelsvärlden rapporterat om, visar att valproat ökar risken för adhd, andra neuropsykiatriska störningar samt missbildningar hos barnet.

Kunskapen är dock lägre om hur användning av andra antiepileptiska läkemedel under graviditeten kan påverka barnet.

Den nu aktuella studien omfattar data om nära 3,2 miljoner barn i Storbritannien och Sverige. 17 495 av barnen hade exponerats för något läkemedel mot epilepsi innan de föddes.

Flera vanliga epilepsiläkemedel kan öka risken

Forskarna studerade barnens risk för någon av diagnoserna intellektuell funktionsnedsättning, autism samt adhd vid tolv års ålder eller tidigare. I studien jämförs barn till mammor som haft antiepileptisk behandling under graviditeten med barn till mammor utan sådan behandling.

Det av läkemedlen som ökade risken mest för alla tre typerna av neuropsykiatriska störningar var inte oväntat valproat. Men även när det gäller andra vanliga behandlingar mot epilepsi – som gabapentin, topiramat, fenytoin och karbamazepin – visade analysen på riskökningar.

Lamotrigin gav ingen riskökning

Olika läkemedel var kopplade till olika neuropsykiatriska problem hos barnet. Barn som exponerats för topiramat hade till exempel 2,5 gånger ökad risk för intellektuell funktionsnedsättning.

Ett annat exempel är karbamazepin som ökade risken för autism med 25 procent och risken för intellektuell funktionsnedsättning med 30 procent.

Ett läkemedel stack ut på ett positivt sätt i studien. Det var lamotrigin som inte gav någon riskökning.

Låg absolut risk för barnet

Forskarna poängterar att normalrisken för att barnet ska få en neuropsykiatrisk diagnos är låg. Det innebär att den absoluta risken fortfarande är låg även om den ökar något på grund av en läkemedelsbehandling under graviditeten.

De påpekar också att det även kan innebära risker om kvinnan inte medicinerar mot sin epilepsi under graviditeten.

Ändå anser forskarna att läkare och blivande föräldrar bör känna till de nya forskningsresultaten.

– Om du är gravid eller försöker bli gravid och tar något av dessa läkemedel, kan det vara värt att prata med din läkare för att säkerställa att du tar den bästa medicinen för dina behov, samtidigt som du minimerar risken för barnet, säger Viktor H. Ahlqvist, forskare vid Institutet för miljömedicin vid Karolinska institutet och delad försteförfattare av studien, i ett pressmeddelande.