Radioaktiva läkemedel, radiofarmaka, spelar en viktig roll vid en rad undersökningar inom flera delar av vården. För att tillverka dessa läkemedel behövs radioaktivt material som kommer från processerna i kärnkraftsreaktorer.
Nu har problem vid vissa kärnkraftverk därför lett till brister på flera radiofarmaka, både i Sverige, övriga Europa och USA.
Radioaktiva läkemedel restanmälda
Det handlar om läkemedel med det radioaktiva ämnet teknetium, även kallat Tc-99m. I Sverige är för närvarande tolv läkemedel med detta ämne restanmälda hos Läkemedelsverket.
Radiokanalen P4 Östergötland rapporterar att bristen på läkemedel med teknetium nu tvingar Universitetssjukhuset i Linköping att skjuta upp vissa undersökningar. Det gäller bland annat en del undersökningar av patienter med njur- och kranskärlssjukdomar samt vissa cancerpatienter.
Vården måste för närvarande prioritera patienter som är akut behov av undersökning medan andra får vänta längre än vad som från början var tänkt. I vissa fall går det också att ersätta det restnoterade läkemedlet med en annan undersökningsmetod.
Behöver råvara från kärnkraftverk
Vid tillverkning av läkemedel med teknetium utgår man från det radioaktiva ämnet molybden-99. Det produceras av ett fåtal kärnkraftsreaktorer, så kallade högflödesreaktorer, i världen.
Ett av dessa molybden-99-producerande kärnkraftverk ligger i nederländska Petten. Enligt nyhetstjänsten Forbes har den nederländska anläggningen problem med ett rör som behöver repareras.
Detta får återverkningar på produktionen av teknetium och därmed på tillgången på radiofarmaka.
Enligt P4 Östergötland bidrar även problem vid kärnkraftverk i Tjeckien, Belgien och Polen till bristsituationen.
Bristen fortsätter
Det mesta tyder på att tillgången till radioaktiva läkemedel med teknetium kommer att vara begränsad i flera veckor till.
Det prognostiserade slutdatumet för de restsituationer som Läkemedelsverket fått in anmälningar om är 21 november.