LÄKEMEDELSVERKET OM HOTANDE BRIST PÅ DROPP
Möte om ransonering av viktiga dropp nästa vecka
Foto: Istock

Möte om ransonering av viktiga dropp nästa vecka

Läkemedelsverket samlar till möte om nya tillfälliga rekommendationer om ransonering av dropp.

1 nov 2024, kl 16:45
0

Annons
Veronica Arthurson Foto: Magnus Aronson/Läkemedelsverket

Veronica Arthurson
Foto: Magnus Aronson/Läkemedelsverket

"Prognosen i nuläget är med andra ord att det inte behöver bli någon akut bristsituation om alla håller ett normalt beställningsmönster – ska dock kommas ihåg att detta är en nulägesprognos som kan komma att förändras."

Sverige och övriga världen hotas av brist på livsviktiga läkemedel som ges som infusionsvätskor, i vardagligt tal dropp.

Redan nu går vissa regioner ut med rekommendationer till sjukvården om att vara sparsamma och använda dessa läkemedel så klokt som möjligt.

Nästa vecka samlar Läkemedelsverket centrala parter till samtal om behovet av att ta fram en tillfällig rekommendation vad gäller ransonering, eller prioritering, av dropp.

”Inplanerad diskussion nästa vecka mellan berörda parter om behov av rekommendation om ev anpassad användning i en bristsituation, dvs med syfte att använda tillgängliga produkter där de gör störst nytta.” Så skriver Veronica Arthurson, direktör vid Läkemedelsverket i ett mejl till Läkemedelsvärlden under fredagseftermiddagen.

Orkan orsak till brist på dropp

Orsaken till den hotande bristsituationen är att läkemedelsföretaget Baxter i USA stängt en fabrik i North Carolina i USA. Detta på grund av översvämningar i spåren av orkanen Helene.

Läkemedelsbolaget Baxter är en av de största tillverkarna av infusionsvätskor och blodersättningar och en viktig leverantör både till Sverige och globalt.

Läkemedelsverket fick signaler från regionerna om leveransproblem redan för tre-fyra veckor sedan.

I fredags förra veckan gick Läkemedelsverket ut med ett pressmeddelande om den hotande risken för brist på dropp, vilket Läkemedelsvärlden rapporterade om.

Dessa dropp är kritiska läkemedel

De produkter som berörs är olika typer av livsviktiga läkemedel som ges som dropp och som ska motverka eller ersätta förlust av vätska, salter och glukos.

Veronica Arthurson, berättade i en intervju med Läkemedelsvärlden förra veckan, att det rör sig om Ringer-Acetat Viaflo, Natriumklorid och Glucos från Baxter.

Hon konstaterar att det är läkemedel som används oerhört mycket i all akutsjukvård och vid olika typer av kirurgi. Det är mycket betydelsefullt att sjukvården har tillgång till dem.

Dessa livsviktiga läkemedelsprodukter finns med på Socialstyrelsens lista över kritiska läkemedel för vård som inte kan anstå.

Att dessa läkemedel finns med på ”kritiska listan” innebär i sin tur att regionerna ska ha ett lager av dem som räcker i minst en månad.

Ger nya rekommendationer om dropp

Den här typen av läkemedel som ges som dropp är stapelvaror inom slutenvården. Man använder dem i mycket stor utsträckning. Blir det akut brist på dessa dropp kan man exempelvis behöva prioritera akuta operationer framför planerade operationer.

En del regioner, som Region Jönköping, har redan nu gått ut med nya rekommendationer för hur sjukvården ska spara in på och bäst använda dessa dropp.

Region Jönköping skriver under torsdagen att de produkter som finns tillgängliga kommer att fördelas nationellt med utgångspunkt från regionernas normala beställningsmönster. Enligt region Jönköping kommer nationella rekommendationer att komma inom kort.

Ge dryck istället för dropp

Region Jönköping uppmanar vårdpersonalen att ge patienter vätska och elektrolyter peroralt, det vill säga att dricka genom munnen, så snart det är möjligt/rimligt. Elektrolyter är näringssalter som bland annat är viktiga för kroppens vätskebalans.

En annan ny rekommendation i region Jönköping är att låta dropp ”gå klart”. Det vill säga använda hela droppåsen och inte rutinmässigt byta den efter tolv timmar.

Janusinfo, som är en sajt för läkemedelsinformation för vårdpersonal i Region Stockholm, uppmanar också till återhållsamhet: ”Det är viktigt att inte beställa onormalt stora kvantiteter, utan efter behov.”

Nationella rekommendationer för dropp

Även om det finns regioner som går ut med sådan information lokalt finns det i nuläget ingen övergripande nationell rekommendation, enligt Läkemedelsverkets Veronica Arthurson.

Hon berättar däremot att de ska diskutera frågan om tillfälliga rekommendationer för prioritering, ransonering, av dessa livsviktiga dropp nästa vecka.

Läkemedelsverket, NAG LOK, som är en nationell arbetsgrupp som ger vägledning i läkemedelsfrågor när det gäller kunskapsstöd, samt professionsföreningar kommer att samlas kring frågan. De ska diskutera behovet av tillfälliga riktlinjer för att prioritera dessa läkemedel där de behövs som bäst.

Letar efter andra leverantörer av dropp

Eftersom dessa dropp är avgörande för fungerande akutsjukvård och kirurgi har Läkemedelsverket dagliga samtal med många berörda aktörer.

Veronica Arthurson skriver i sitt mejl till Läkemedelsvärlden under fredagseftermiddagen att: ”Vi fortsätter att ha tät kontakt med berörda aktörer inom hälso- och sjukvård, företag, myndigheter etc. En del av vårt uppdrag är att hålla lägesbilden aktuell och uppdaterad och för det behöver vi fortsätta hålla en utökad och regelbunden dialog, sannolikt under en lång tid framåt.”

Myndigheten undersöker också om andra leverantörer kan täcka behovet, eller om fabriker kan ställa om sin tillverkning.

Veronica Arthurson berättar att de har haft kontakter med flera företag och ”ser att det finns möjligheter till att prioritera om vid behov”.

Behöver inte bli akut brist

Hon skriver också att situationen inte är så illa just nu som myndigheten först trodde. ”I nuläget är dock Baxters prognos att kunna leverera bättre än vad vi initialt fruktat för.”

Framförallt handlar det om att det inte kommer att finnas några överskottsvolymer, det vill säga att det inte finns möjligheter till utökade beställningar av dessa läkemedel. Det är samma besked som tidigare kommit från Baxter och som Läkemedelsvärlden rapporterade om förra veckan.

För tillfället är läkemedelsbolaget Baxters prognos att leveranser i linje med förväntad efterfrågan – alltså baserat på tidigare användning – sannolikt kommer att kunna mötas.

Veronica Arthurson skriver vidare att ”Prognosen i nuläget är med andra ord att det inte behöver bli någon akut bristsituation om alla håller ett normalt beställningsmönster – ska dock kommas ihåg att detta är en nulägesprognos som kan komma att förändras.”