Alzheimerforskaren Lars Lannfelt fick nyligen ta emot priset Lifetime achievement award in Alzheimers disease therapeutic research vid en kongress i Madrid.
Den internationella kongressen heter Clinical trials in Alzheimers disease och genomförs i år för 17:e gången.
Lars Lannfelt la grunden för lekanemab
Lars Lannfelt är professor emeritus i molekylär geriatrik vid Uppsala universitet. Han får priset för sina banbrytande upptäckter om Alzheimers sjukdom. Upptäckter som ledde fram till det uppmärksammade antikroppsläkemedlet Leqembi (lekanemab) och som även spelat en stor roll för andra vetenskapliga framsteg på detta fält.
Leqembi är, som Läkemedelsvärlden rapporterat, godkänt i flera länder för att bromsa tidig Alzheimers sjukdom. I EU och Australien har dock läkemedelsmyndigheterna sagt nej eftersom de anser att behandlingens nytta är för liten i förhållande till biverkningsriskerna.
Det ansvariga läkemedelsbolaget Eisai har överklagat dessa beslut.
Grundade Bioarctic
Men parallellt med vissa motgångar för läkemedlet, belönas Lars Lannfelt nu gång på gång för sina forskarinsatser. Vid kongressen i Madrid där han tog emot den senaste utmärkelsen var han också en av huvudtalarna.
I sitt anförande beskrev han sin långa forskningsresa. Från upptäckten av sjukdomsframkallande mutationer i vissa familjer, fram till en monoklonal antikropp som kan bromsa sjukdomsutvecklingen.
Under denna resa var han också 2003 med och grundade företaget Bioarctic. Så småningom licensierade Bioarctic ut den fortsatta utvecklingen av läkemedelskandidaten till japanska Eisai.
Tror på bot i framtiden
I ett pressmeddelande från Bioarctic kommenterar Lars Lannfelt den nya utmärkelsen och utvecklingen på Alzheimerområdet.
– Sökandet efter behandlingar för att ge hopp och hjälpa patienter och familjer som drabbats av Alzheimers sjukdom är det som har drivit mig under min forskarkarriär, säger han.
– Forskningsfältet är mitt i ett paradigmskifte lett av utvecklingen av behandlingar såsom lekanemab som visat väsentlig nytta för patienter på en mängd olika kliniska skalor i den stora globala fas 3-studien Clarity AD.
– Tillsammans med introduktionen av nya diagnostiska metoder är min övertygelse att vi inom ett antal år inte bara kommer att kunna bromsa sjukdomens utveckling, utan så småningom även att hejda sjukdomsförloppet helt.