Annons
Hittar inga kvalitetsbrister hos ADHD-läkemedlet
Foto: Istock

Hittar inga kvalitetsbrister hos ADHD-läkemedlet

Efter patientrapporter om försämrad effekt har Läkemedelsverket analyserat ADHD-läkemedlet Elvanse.

23 okt 2024, kl 10:19
0

Annons
Ulla Wändel Liminga Foto: Jeanette Hägglund / Läkemedelsverket

Ulla Wändel Liminga Foto: Jeanette Hägglund / Läkemedelsverket

Det finns inget som tyder på kvalitetsbrister hos ADHD-läkemedlet Elvanse (lisdexamfetamin). Det skriver Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Myndigheten har granskat läkemedlet efter ett antal rapporter vid årsskiftet 2023-2024 om försämrad eller utebliven effekt. Granskningen innefattar laboratorieanalyser av elva olika tillverkningssatser av sex olika styrkor av Elvanse.

ADHD-läkemedlet utan brister

Läkemedelsverket har även diskuterat med det ansvariga företaget Takeda för att se vilka kontroller som finns i produktionen.

 Vi hittar inget som tyder på att det är något fel på läkemedlets kvalitet som kan förklara att personer upplevt en försämrad eller utebliven effekt, säger Ulla Wändel Liminga, vetenskaplig ledare för läkemedelssäkerhet vid Läkemedelsverket, i pressmeddelandet.

– Analyserna visade att mängden lisdexamfetamin, som är det aktiva ämnet i Elvanse, stämde överens med angiven styrka på förpackningen i enlighet med uppsatta krav.

“Prata med din läkare”

Ulla Wändel Liminga framhåller att det kan finnas individuella skillnader i hur man upplever effekten av sitt läkemedel över tid.

– Om du inte mår bra av ditt läkemedel, eller upplever att det inte fungerar som tänkt bör du i första hand kontakta din läkare. Ibland kan du behöva byta läkemedel till något annat som fungerar bättre för just dig, säger hon.