Annons
Välkomnar fortsatt uppdrag om läkemedelsberedskap
Foto: Gilead sciences.

Välkomnar fortsatt uppdrag om läkemedelsberedskap

Läkemedelsverket ska fortsätta göra Sverige bättre rustat för att klara läkemedelsförsörjningen i kristid.

23 okt 2024, kl 08:39
0

Annons
Veronica Arthursson Foto: Jeanette Hägglund/Läkemedelsverket

Veronica Arthursson Foto: Jeanette Hägglund/Läkemedelsverket

Läkemedelsverket välkomnar sitt nya regeringsuppdrag om läkemedelsberedskap, som är en fortsättning på tidigare uppdrag. Målet är att säkra Sveriges tillgång till särskilt viktiga läkemedel vid höjd beredskap och krig.

En del i detta är att förbereda för inhemsk eller nordisk tillverkning av kritiska läkemedel och andra sjukvårdsprodukter som vi i dag importerar. Bland annat ska Läkemedelsverket tillsammans med Socialstyrelsen och Upphandlingsmyndigheten se till att tillverkare är väl förberedda för sådan tillverkning.

Nytt uppdrag om läkemedelsberedskap

I december i fjol redovisade Läkemedelsverket, som Läkemedelsvärlden rapporterat, på regeringens uppdrag en kartläggning av den svenska och nordiska läkemedelsproduktionen. Vid samma tillfälle presenterade myndigheten även en rapport om svårigheterna att få motsvarande överblick när det gäller medicintekniska produkter.

Läkemedelsverket efterlyste fortsatta regeringsuppdrag om stärkt läkemedelsberedskap och försörjningsberedskap för medicinteknik. Och i dagarna kom det nya uppdraget till både Läkemedelsverket och Socialstyrelsen.

– Det här är ett strategiskt beredskapsuppdrag som vi välkomnar. Det handlar om att analysera sårbarheten för försörjningskedjan för särskilt kritiska sjukvårdsprodukter och säkra försörjningstryggheten för produkterna. Vi kommer börja med att tillsammans med Socialstyrelsen föra en dialog med berörda aktörer på området, säger Veronica Arthurson, direktör på Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande.

Får extra anslag

I Läkemedelsverkets förnyade uppdrag ingår att “upprätthålla och uppdatera information om produktionskapacitet för läkemedel och om möjligt medicintekniska produkter.”

Dessutom ska Socialstyrelsen och Läkemedelsverket bland annat tillsammans medverka i en samnordisk kartläggning av den nordiska produktionskapaciteten. Kartläggningen är ett initiativ från Nordiska ministerrådet.

Läkemedelsverket får 1,5 miljoner kronor i extra anslag för att genomföra det nya uppdraget medan Socialstyrelsen får 2,5 miljoner kronor. Dessutom får Upphandlingsmyndigheten 0,5 miljoner kronor och Försvarets materielverk 300 000 kronor för att bidra i arbetet.

Socialstyrelsen och Läkemedelsverket ska lämna en gemensam slutredovisning till socialdepartementet senast 15 januari 2027.