HÅLLBAR UPPHANDLING TILL VÅRDEN
Regionerna granskar läkemedelsbolag
Foto: Istock

Regionerna granskar läkemedelsbolag

Trettiotre läkemedelstillverkare och andra leverantörer till vården hamnar under hållbarhetsluppen.

22 okt 2024, kl 10:41
0

Annons

Regionernas gemensamma kansli för hållbar upphandling ska under hösten göra en revision av 33 leverantörer av läkemedel och andra hälso- och sjukvårdsprodukter. Det skriver kansliet i ett pressmeddelande.

Revisionen ska visa om företag som har avtal med regioner lever upp till kraven om ansvar för miljö- och människorättsrisker i tillverkningen.

– Granskningen är avgörande för att säkerställa att de aktörer som vunnit regionernas upphandlingar verkligen följer våra krav på hållbarhet. Nu intensifierar vi det arbetet, säger Pauline Göthberg vid kansliet för hållbar upphandling i pressmeddelandet.

Samarbetar om hållbar upphandling

Kansliet för hållbar upphandling är ett samarbete mellan Sveriges 21 regioner. Målet är att de varor och tjänster som regionerna köper ska vara producerade under hållbara och ansvarsfulla förhållanden.

I arbetet ingår att identifiera miljö- och människorättsrisker, utveckla hållbarhetskrav och följa upp att villkoren i leverantörsavtalen följs.

– Tack vare de riskanalyser vi genomför för olika inköpskategorier kan vi prioritera de områden där riskerna är allvarligast och där hållbarhetskrav gör mest nytta för människor och miljö, säger Pauline Göthberg.

Läkemedel känslig bransch

I den omgång av revisioner som nu startar ligger fokus på leverantörer av bland annat antibiotika, ambulanskläder, rengöringsmedel, livsmedel och IT-utrustning. Företagen väljs ut “genom stickprov”.

På listan över leverantörer som kommer att hamna under hållbarhetsluppen finns en rad läkemedelstillverkare. Bland andra Baxter medical AB, Fresenius Kabi AB, Gilead sciences Sweden AB och Merck Sharp & Dohme Sweden AB.

Läkemedelstillverkning är, som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat ett prioriterat område i regionernas arbete med att upphandla så hållbart som möjligt. Inte minst risken för utsläpp från tillverkningen av miljöfarliga ämnen gör området viktigt att bevaka extra noga.