Fetmaläkemedlet Mounjaro på apotek på torsdag
Nu finns det nya bantningsläkemedlet Mounjaro från Lilly på svenska apotek. ”Sverige är först i norden, men vi lanserar det i Finland den här veckan också, säger Jeppe Torp Vestentoft, kommunikationschef inom obesitas och diabetes i Norden vid läkemedelsbolaget. Foto: Eli Lilly/ Oskar Omne

Fetmaläkemedlet Mounjaro på apotek på torsdag

Det hajpade fetmaläkemedlet Mounjaro finns snart på svenska apotek. Bolaget Lilly tror på stor efterfrågan.

15 okt 2024, kl 14:45
0

Annons

Nu lanserar läkemedelsbolaget Lilly läkemedlet Mounjaro (tirzepatid) på den svenska marknaden.

Enligt Jeppe Torp Vestentoft, kommunikationschef inom obesitas och diabetes i Norden vid läkemedelsbolaget Lilly, är läkemedelsbolaget färdiga att leverera läkemedlet så att det finns på svenska apotek under torsdagen.

Mounjaro kan sägas vara en efterföljare till den nyare typen av diabetes- och bantningsläkemedel, som kallas GLP-1-analoger.

Men Mounjaro verkar på två system. Det är den första och enda godkända behandlingen som aktiverar båda de två inkretinhormonreceptorerna, GIP and GLP-1. Detta bidrar till viktreduktion och viktkontroll bland annat genom minskat matintag och minskad hungerkänsla.

– Sverige är först i Norden med Mounjaro, men vi lanserar det i Finland den här veckan också, berättar Jeppe Torp Vestentoft.

Har haft läkarmöten om Mounjaro

En av anledningarna till att Sverige är först ut är att det är den största marknaden i Norden.

– Vi tycker att det är jätteviktigt att kunna erbjuda den här nya behandlingen i Sverige. Studier har visar på bra resultat, det är efterfrågat av läkare, patienter och av samhället. Vi ser fram emot att kunna erbjuda det i Sverige och sedan övriga Norden, säger Jeppe Torp Vestentoft.

Det finns en förväntan på läkemedlet och det har hittills fått ett gott mottagande när det presenterats för svenska läkare, säger kommunikationschefen.

– Det är redan på gång, vi har haft lanseringsmöten med svenska läkare, både fetmaläkare och allmänläkare. Vi tycker att vi har en bra och konkurrenskraftig produkt.

Ska kompletteras med livsstilsråd

Mounjaro, som det heter i Europa, är sen tidigare godkänt för behandling av diabetes typ 2 hos vuxna. Men som Läkemedelsvärlden rapporterade rekommenderade europeiska läkemedelsverket EMA Mounjaro även till vuxna med fetma redan förra hösten och EU-kommissionen godkände det.

Det är också godkänt för personer som inte har fetma, men har en kraftigare övervikt samt dessutom viktrelaterade hälsoproblem som exempelvis högt blodtryck och höga blodfetter.

Studier av tirzepatid har visat på en viktminskning med upp till 26 procent. Sju av tio som fick en dos på 10 eller 15 mg fick en viktminskning som var lika med eller större än 20 procent.

Läkemedlet tas som injektion en gång i veckan.

Enligt godkännandet ska läkemedelsbehandlingen kompletteras med råd kring kost och motion av läkare, sjuksköterska eller apotekspersonal.

Högre doser Mounjaro nästa år

Tidigare har bara små mängder parallellimporterat läkemedel kommit till Sverige. Nu finns injektionspennor med doser om 2,5 mg och 5 mg, enligt läkemedelsbolaget. Det är vanlig startdos respektive underhållsdos, enligt Jeppe Torp Vestentoft.

– Det är de mest efterfrågade, säger han.

Högre doser, som vissa patienter kan behöva, kommer att finnas i början av nästa år, enligt ett pressmeddelande från bolaget under tisdagen.

”Har väntat med att lansera Mounjaro”

Det har rått brist på den här typen av läkemedel, inte minst Ozempic (semaglutid), under lång tid.

Även Mounjaro, eller Zepbound som det heter i USA, har haft problem med tillgängligheten. Det plockades bort från amerikanska hälsomyndigheten FDA:s bristlista så sent som början på oktober i år, rapporterar bland annat The New york times.

– Vi har väntat med att lansera Mounjaro i Sverige tills vi vet att vi har en bra tillgänglighet. Vi vill inte hamna i en situation där vi inte kan leverera läkemedlet, säger Jeppe Torp Vestentoft.

Bygger en ny fabrik

Jeppe Torp Vestentoft vill inte ge några uppgifter på hur stor de beräknar att den svenska marknaden är.

– Den är ganska stor, det är många som har obesitas, säger han.

Hur mycket Mounjaro finns tillgängligt på svenska apotek?

– Jag kan inte gå in på några siffror. Men vi har erfarenhet från andra marknader, vi har förberett oss, analyserat marknaden och avvaktat så att vi inte hamnar i en situation där det inte finns tillräckligt.

Läkemedelsbolaget Lilly satsar, precis som sina konkurrenter, på att utöka produktionskapaciteten. Bolaget bygger en ny fabrik på Irland och expanderar sina existerande fabriker i länder som Spanien, Frankrike, USA och Tyskland, berättar Jeppe Torp Vestentoft.

”Kan aldrig vara fullkomligt säkra”

Hur kan ni vara säkra på att det inte blir brist på läkemedlet?

– Man måste vara transparent och ärlig säga att vi aldrig kan vara fullkomligt säkra. Både vi och våra konkurrenter har märkt en mycket stor efterfrågan. Men just därför har vi avvaktat. Vi har inte gått in tidigare för att markera vår närvaro för att sen kanske inte kunna leverera tillräckligt veckan efter, säger han.

Priset på läkemedlet kommer att ligga omkring 2 700 kronor för en månads förbrukning av underhållsdosen 5 mg.

– Det är klart att vi vet vad våra konkurrenter kostar. Vi tycker att vi lagt vårt erbjudande på en bra nivå, sen får vi se om det finns tillräckligt intresse på den nivån, säger Jeppe Torp Vestentoft.

Ska ansöka om subvention

Läkemedelsbolaget förbereder en ansökan om subvention hos TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket.

– Vi ska lansera och se hur intresset är. Det är för tidigt att säga när vi kommer att skicka in en ansökan, men vi håller på och förbereder den.

Eftersom Mounjaro är ett helt nytt läkemedel är det föremål för utökad övervakning vad gäller risker och biverkningar.

Det saknas långtidsdata, vad som händer om man använder läkemedlet under lång tid.

Vanligt med illamående och kräkningar

Av vad man sett hittills liknar biverkningarna de som GLP-1-analogerna har. Det är vanligt med biverkningar från mag- och tarmkanalen, som illamående, kräkningar och förstoppning. Ofta är det övergående.

Lågt blodsocker, hypoglykemi, vid användning tillsammans med diabetesläkemedel som insulin eller sulfonureider, som metformin, är en annan vanlig biverkan.

Läkemedlet ska inte användas av gravida. Det har heller inte studerats hos patienter som haft inflammation i bukspottkörteln, pankreatit, och ska användas med försiktighet till dessa patienter.

Akut bukspottkörtelinflammation har rapporterats hos patienter som behandlats med tirzepatid.

– Övervakning av biverkningar och säkerhetsrisker är mycket viktigt för oss, vi har ett stort ansvar. Vår medicinska avdelning följer hela tiden om något skulle visa sig och vi samarbetar med läkarna, avslutar Jeppe Torp Vestentoft.

 

Texten är uppdaterad: I den första versionen av texten stod att läkemedlet Mounjaro finns på svenska apotek under tisdagen – eller att beställa inom 24 timmar. Senare återkommer kommunikationschefen Jeppe Torp Vestentoft och ändrar uppgiften till att bolaget kommer att kunna vara klara att leverera till svenska apotek först i morgon, torsdag.