Annons
Bötfäller försenat bolag som anmälde sig själv
Foto: Istock

Bötfäller försenat bolag som anmälde sig själv

Läkemedelsbolaget MSD missade att lämna in material för granskning i tid till IGN och anmälde själv missen.

8 okt 2024, kl 09:27
0

Annons

Läkemedelsbolaget Merck Sharp & Dohme AB, MSD, anmälde sig själv för regelbrott till informationsgranskningsnämnden, IGN. Nämnden anser att bolaget därmed agerat föredömligt, men beslutar ändå om en straffavgift.

Anmälde sig själv för missat inskick

I läkemedelsbranschens etiska regelverk finns en bestämmelse om hur lång tid företag har på sig att skicka in marknadsföringsmaterial för granskning hos IGN. Regeln säger att företagen måste skicka in all läkemedelsinformation som så kallade pliktexemplar allra senast tre månader efter att de börjat använda materialet.

Men i en självanmälan till IGN skriver MSD:

”Vi på MSD vill informera er om att vi har identifierat ett tekniskt problem i vår process för att sända in pliktexemplar till er. Detta har resulterat i att några av våra marknadsföringsmaterial inte har inlämnats inom avsedd tidsram.

Efter att ha identifierat detta problem, har vi omedelbart åtgärdat detta genom att sända in de material som tidigare inte skickats och uppdaterat vår process för att säkerställa att liknande fördröjningar inte upprepas.”

Får lägre böter

IGN konstaterar i sitt beslut att förseningen innebär att MSD har handlat i strid med god branschsed på läkemedelsinformationens område.

Nämnden sätter straffavgiften till 55 000 kronor. När nämnden bestämt bötesbeloppet har man tagit hänsyn till att “MSD på ett föredömligt sätt själva uppmärksammat IGN på vad som skett samt att MSD omedelbart vidtagit åtgärder”.