Annons
Regeringen får förslaget om vattkoppsvaccin
Flicka med vattkoppor. Foto: Istock.

Regeringen får förslaget om vattkoppsvaccin

Folkhälsomyndighetens föreslår att regeringen tar in vaccinet i nationella vaccinationsprogrammet.

2 okt 2024, kl 08:49
0

Annons

Förslaget om vattkoppsvaccin går nu vidare till regeringen för beslut efter en remissrunda. Folkhälsomyndigheten föreslår att vaccination mot vattkoppor ska ingå i det allmänna barnvaccinationsprogrammet.

Förslaget kom i våras

Myndigheten presenterade, som Läkemedelsvärlden rapporterade, i maj en utredning om vaccinationer mot vattkoppor respektive bältros. Båda orsakas av varicella zoster-virus.

Många får vattkoppor som barn och blir då immuna mot sjukdomen. Men viruset stannar kvar i kroppen i vilande form. Senare i livet kan olika faktorer aktivera det igen och då orsakar viruset den ofta smärtsamma sjukdomen bältros som är vanlig hos äldre.

Det finns effektiva vacciner mot både vattkoppor och bältros. Men Folkhälsomyndigheten landade i att bara vattkoppsvaccin kan ingå i ett nationellt vaccinationsprogram. Det betyder att det blir gratis och finansieras av staten.

Enligt Folkhälsomyndigheten uppfyller vattkoppor, men inte bältros, kriterierna för nationella vaccinationsprogram. Det handlar om kriteriet att minska sjukdomsbörda och spridningen av infektionen i samhället. Vattkoppor är smittsamt men bältros har en ytterst begränsad smittsamhet.

Kritik mot förslaget om vattkoppsvaccin

I stället för att ta in bältros i ett nationellt program och därmed göra vaccinet gratis för alla, publicerade Folkhälsomyndigheten en rekommendation till regionerna. Den ger underlag för regionerna att börja erbjuda bältrosvaccin till riskgrupper.

När förslaget om vattkoppsvaccinering i barnvaccinationsprogrammet gick på remiss var flera av dem som yttrade sig kritiska just mot att inte införa även bältrosvaccinering nationellt. Bland andra Statens medicinsk-etiska råd, Smer, framför detta i sitt yttrande:

“Att införa vaccination motvattkoppor utan att samtidigt erbjuda vaccination mot bältros till riskgrupper är enligt Smers bedömning tveksamt i relation till hälso- och sjukvårdslagens
behovsprincip.”

Smer hävdar också att Folkhälsomyndigheten har frångått en tidigare tolkning av smittskyddslagens kriterier för vilka vacciner som kan ingå i nationella program. Tidigare har man inte krävt att vaccineringen ska syfta till att stoppa smittspridning om den i övrigt haft en viktig effekt på sjukdomsbördan i samhället, menar Smer.

Går vidare med förslaget

Nu går dock Folkhälsomyndigheten ändå vidare med förslaget om vattkoppsvaccin. I ett pressmeddelande konstaterar myndigheten att det har stora fördelar att stoppa spridningen av vattkoppor i samhället

– Eftersom så många i Sverige smittas av vattkoppor kommer det här förslaget få stor påverkan. Att minska sjukdomsbördan i samhället är kostnadseffektivt, men ger också ett viktigt skydd till dem som själva inte kan vaccinera sig, till exempel på grund av nedsatt immunförsvar, säger Tina Crafoord, chef för enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

Rekommenderar att avvakta om bältros

När det gäller vaccinering mot bältros ligger nu bollen hos varje enskild region. Deras gemensamma organ för införande av nya terapier, NT-rådet skriver i en rekommendation att det kommer att komma en sammanvägd bedömning i frågan om att finansiera det effektivaste vaccinet Shingrix eller ej.

Tills denna bedömning är klar rekommenderar rådet regionerna att avvakta med sina  eventuella beslut om att subventionera bältrosvaccin.

Priserna för att vaccinera sig med Shingrix kan i dag variera en hel del mellan olika vaccinatörer. Hos vårdgivare inom Västra Götalandsregionen kostar de två doser som krävs, som ett exempel, enligt en aktuell prislista sammanlagt 3 580 kronor.