Annons
Vaccin till gravida kan rädda spädbarns liv
Bäst täckning när MVC vaccinerar mot kikhosta

Bäst täckning när MVC vaccinerar mot kikhosta

Två år efter rekommendationen vaccinerar sig nu över 60 procent av alla gravida för att skydda barnet.

4 okt 2024, kl 13:56
0

Annons

I augusti 2022 gick Folkhälsomyndigheten ut med rekommendationen att gravida bör få vaccin mot kikhosta, vilket Läkemedelsvärlden rapporterade om. Genom att den blivande mamman vaccinerar sig för hon över antikroppar till barnet via moderkakan.

De här antikropparna skyddar under de tre första levnadsmånaderna, tills barnet själv kan få vaccin. Det minskar risken att barnet hamnar på sjukhus med allvarlig kikhosta och det räddar liv.

Särskilt för de yngsta barnen kan kikhosta vara livshotande. Under den pågående kikhostevågen har sjukdomen orsakat flera dödsfall bland spädbarn i Europa, några av dem i Sverige.

Vaccin mot kikhosta införs i ojämn takt

Under de två år som gått sedan hösten 2022 har Sveriges regioner gått i olika takt när det gäller att omvandla rekommendationen till praktisk verklighet. Några var snabba att erbjuda vaccin mot kikhosta till alla gravida och att göra det kostnadsfritt.

För andra tog det, som Läkemedelsvärlden berättat, längre tid. I Region Stockholm blev dessa vaccinationer kostnadsfria i mars i år. Sedan dess kan alla gravida i landet vaccinera sig gratis, oavsett var de bor.

– Det är lite synd att det tog så pass lång tid att få det kostnadsfritt i alla regioner. Men man måste också ha förståelse för att implementeringsprocessen kan ta olika lång tid, säger Johanna Rubin, biträdande enhetschef vid Folkhälsomyndighetens enhet för vaccinationsprogram, till Läkemedelsvärlden.

Osäker statistik

Hur många av de gravida är det då som i dag tar den rekommenderade sprutan mot kikhosta? Ja, det går faktiskt inte att svara helt exakt och säkert på den frågan. Detta eftersom kikhostevaccination av blivande mammor inte ingår i något nationellt vaccinationsprogram.

Det innebär att vaccinationerna inte registreras i det nationella vaccinationsregistret. De siffror som Folkhälsomyndigheten har är uppskattningar som bygger dels på registreringar i Graviditetsregistret och dels på regionernas egna uppskattningar.

– Det finns många felkällor, framhåller Johanna Rubin.

Vaccinationstäckningen ökar

Men, med den reservationen, bedömer Folkhälsomyndigheten ändå att vaccinationstäckningen för vaccin mot kikhosta bland gravida har ökat betydligt det senaste året.

Under det första halvåret i fjol låg den genomsnittliga täckningen i landet på 37 procent. I juni 2024 hade den ökat till 58 procent i takt med att allt fler regioner gjort vaccinationerna kostnadsfria.

När Region Stockholm som sista region i landet tog det steget ökade regionens vaccinationstäckning från 40 till 60 procent på bara några månader. Folkhälsomyndigheten räknar med att Stockholmsökningen tillsammans med den stora mediala uppmärksamheten kring kikhosta hos spädbarn fått vaccinationstäckningen i landet att fortsätta uppåt sedan senaste mätningen.

– Vår bedömning är att den i genomsnitt nu ligger över 60 procent.

Stort intresse för vaccin mot kikhosta

Johanna Rubin berättar att det finns ett stort intresse bland kvinnor som väntar barn för att ta kikhostevaccinet.

– Den stora motivationsfaktorn är att man gör det för barnets skull. När det gäller influensavaccinering under graviditet, som vi också rekommenderar men i första hand för mammans hälsa, är intresset betydligt lägre. Där blir vaccinationstäckningen aldrig över 40 procent i Graviditetsregistrets data.

Men Folkhälsomyndigheten vill ändå att vaccinationstäckningen mot kikhosta bland gravida ska fortsätta att öka ytterligare. Inte minst i de regioner som fortfarande har en lägre täckning än genomsnittet.

Kraftiga variationer i täckning

Regionernas vaccinationstäckning mot kikhosta har tidigare varierat kraftigt. Det visar en delrapport från Folkhälsomyndigheten till regeringen. I en kartläggning av läget under de första åtta månaderna förra året låg Sörmland, enligt delrapporten, i botten med 18 procent och Norrbotten i topp med en vaccinationstäckning på 80 procent av de gravida.

Det fanns även regioner som inte kunde rapportera sin täckning eftersom statistiken var alltför osäker.

Johanna Rubin räknar med att vissa skillnader i vaccinationstäckning mellan regioner fortfarande kvarstår i dag.

Effektivast när barnmorskan vaccinerar

Hon hoppas därför att kunskaps- och erfarenhetsutbyte ska kunna hjälpa fler regioner att ordna kikhostevaccineringen för gravida så effektivt som möjligt. Kartläggningen i delrapporten visar här på en  tydlig framgångsfaktor – att erbjuda vaccinet hos mödrahälsovården, MVC.

De regioner där barnmorskorna vid MVC vaccinerar de gravida har en högre registrerad vaccinationstäckning än andra regioner.

– Detta kan ha flera olika förklaringar. En är att vaccinationen blir mer lättillgänglig för kvinnan. En annan är att det är större chans att vaccinationen blir korrekt registrerad eftersom det är den vaccinerande barnmorskan som rapporterar i Graviditetsregistret. Och det främjar ju också vaccinationstäckningen om erbjudandet om vaccination kommer från en person som den gravida känner och har stort förtroende för, säger Johanna Rubin.

Saknar rätt att ordinera vacciner

Ett problem i sammanhanget är att barnmorskor inte har behörighet att ordinera vacciner. En annan ansvarig förskrivare måste därför vara inkopplad. Folkhälsomyndigheten anser att fler regioner sannolikt skulle erbjuda vaccination inom mödrahälsovården om barnmorskorna hade egen ordinationsrätt.

Den myndighet som beslutar om sådant är Socialstyrelsen. Johanna Rubin har gott hopp om att barnmorskor så småningom kommer att få ordinera vacciner:

– Vi har en pågående dialog med Socialstyrelsen om det här och jag tror att en förändring är på väg.