NY RAPPORT OM SJUKHUSSKADOR
Läkemedel bakom vårdskador
Foto: Istock

Läkemedel bakom vårdskador

Andelen läkemedelsrelaterade vårdskador på sjukhus minskar. Men risken är att vårdskador generellt kommer att öka då fler äldre, som drabbas mest, vårdas.

6 sep 2024, kl 10:20
0

Annons
Johan Kaarme Foto Hans Alm SKR

Johan Kaarme
Foto: Hans Alm, SKR

För sista gången släpper nu SKR, Sveriges kommuner och regioner, sin nationella rapport om skador och undvikbara vårdskador. som skett inom den somatiska, fysiska, vården på drygt 55 akutsjukhus.

Det handlar om skador som orsakar lidande, död, förlängda vårdtider och återinläggning på sjukhus. Man skiljer på skador och vårdskador, de senare är skador som kunnat undvikas om patienten fått rätt vård.

Rapporten täcker 131 000 vårdtillfällen under 11 år, mellan 2013 och 2023. Metoden man använder kallas markörbaserad journalgranskning, förkortat MGJ.

Andelen vårdskador minskar

Under den undersökta perioden minskar andelen vårdskador. Skadorna minskar exempelvis från drygt 13 procent till knappt 11 procent och vårdskadorna från knappt 9 procent till under 6 procent.

Vårdrelaterade infektioner är det allra vanligaste. De står för hela 35 procent av alla vårdskador förra året. Det handlar exempelvis om blodförgiftning, urinvägsinfektion, lunginflammation, clostridium difficile som orsakar diarréer, infektioner efter operation samt så kallade ”övriga infektioner”.

Som Läkemedelsvärlden rapporterade i december förra året drabbas så mycket som var tionde svensk patient av vårdsmitta.

Andra vanliga undvikbara skador är trycksår, blåsöverfyllnad, fallskador, kirurgiska skador, läkemedelsskador och svikt i vitala funktioner.

Läkemedelsskador minskar också

När det gäller läkemedelsrelaterade skador som skulle kunnat undvikas minskar andelen från nästan 48 procent år 2013 till 35,5 procent år 2023.

Andelen läkemedelsskador som förlänger vårdtiden står för 6,6 procent. Drygt 38 procent av de läkemedelsrelaterade skadorna anser man kunnat undvikas.

SKR skriver att det är ”tänkvärt” att några av de allra vanligaste skadorna också i stor utsträckning är möjliga att undvika.

Dödliga vårdskador oförändrade

Skadetyper som minskar under studietiden är framförallt sådana som kräver nya vårdåtgärder. Rapporten visar också på en viss minskning av skador som förlänger vårdtiden.

Det är osäkert om andelen patienter som drabbas av permanenta skador minskar under perioden.

Andelen skador som kräver akuta livsuppehållande åtgärder inom en timme eller som leder till döden är oförändrade.

Går att undvika många vårdskador

Många vanliga skador, som ofta kräver extra vårdinsatser, kan undvikas med rätt vård, enligt rapporten.

Trots detta skriver SKR att organisationen ”antar” att vården blivit säkrare.

– Vårdskador är ett fokusområde för sjukvården sedan länge. Även om det är svårt att helt undvika skador i den avancerade verksamhet som vården utgör, så är det väldigt tillfredsställande att se att arbetet med att minska dessa bär frukt, säger Johan Kaarme, chef för vård- och omsorgsavdelningen på SKR i ett pressmeddelande.

Farligt vårdas på fel ställe

En faktor som ökar risken för vårdskador kraftigt är så kallad utlokalisering, att patienten inte vårdas på rätt plats.

Förra året innebär utlokalisering till en eller flera skador vid nästan 15 procent av vårdtillfällena och vid 9 procent av tillfällena till minst en vårdskada.

SKR uttrycker oro för att andelen patienter som utlokaliseras ökat successivt de senaste 9 åren.

Fler måste läggas in på sjukhus igen

Andelen patienter som oplanerat måste läggas in på sjukhus återigen inom en månad ökar de senaste sex åren. 2023 är andelen knappt 16 procent jämfört med 13 procent 2018.

Mer än var femte patient hade skadats och mer än var tionde drabbats av en vårdskada.

Framförallt är det äldre som behöver sjukhusvårdas ännu en gång. Personer som är 65 år eller äldre står för drygt tre fjärdedelar av de patienter som måste läggas in på sjukhus igen.

Patienter som drabbas av skador och vårdskador behöver vårdas dubbelt så lång tid som andra. Vårdskador leder till mer än en fördubbling av antalet vårddygn, från drygt 6 till 13,5.

Fler äldre drabbas av vårdskador

Andelen äldre patienter som skadas i vården ökar. Enligt rapporten speglar det förändringen i patientsammansättningen på sjukhusen, att fler äldre patienter sjukhusvårdas.

SKR påpekar att det därför viktigt med riktade insatser för att förebygga vårdskador hos äldre.

Organisationen konstaterar vidare att fler patienter riskerar att drabbas av vårdskador på sjukhus de kommande åren. Det beror på att de äldre patienterna, som har störst risk att fara illa av vården, ökar och förväntas fortsätta öka.

Slutar mäta vårdskador systematiskt

SKR skriver att markörbaserad journalgranskning, MGJ, är det enda verktyg som systematiskt kan bidra till att identifiera och mäta vårdskador och skador. Syftet med granskningen är att öka patientsäkerheten genom att minska risker och undvika vårdskador.

Men antalet journalgranskningar minskar successivt under dessa 11 år, från 16 562 till 5765. Förra året rapporterade fem regioner inte in några granskade journaler alls.

Att inrapporteringen minskar beror bland annat på rekommendationer frän SKR.

Det här är alltså den sista rapporten som publiceras. SKR hoppas ändå att det här typen av granskningen ändå ska fortsätta lokalt och regionalt.