Forskarna på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har upptäckt en helt ny fästing i Sverige. Den nya fästingarten kallas Dermacentor marginatus, eller brokig fårfästing som den heter på svenska.
Upptäckten är ett resultat av SVA:s webbverktyg Rapportera fästing, som Läkemedelsvärlden skrivit om.
Genom webbverktyget kan SVA få allmänhetens hjälp att kartlägga fästingarnas utbredning, vilka arter som finns och upptäcka nya farliga varianter.
Ny fästing från södra Europa
Fästingen hittades i Stockholmsområdet. Webbverktyget använder SVA för att öka beredskapen för nya fästingarter och fästingburna infektioner.
Den nyupptäckta fästingarten hittar man annars naturligt i södra Europa, samt i Iran, Kazakstan och bergsområdena i Centralasien.
– Den nya upptäckten visar att vår övervakning kan fungera som en tidig varningssignal för nya fästingarter. Det är viktigt att tidigt kartlägga exotiska fästingarter, som till exempel den nu påträffade Dermacentor marginatus, säger Anna Omazic, forskare på SVA.
– De kan bära på virus, bakterier och parasiter som idag inte förekommer i landet. Denna typ av övervakning kan hjälpa oss att vara bättre förberedda om djur eller människor smittas.
Ny fästing hittades förra året
Förra året rapporterade allmänheten in ett tiotal fästingar som man i regel inte hittar i Sverige.
Nu har SVA analyserat rapporterna. Myndigheten konstaterar att insamlingen gjort att vi upptäckt en helt ny fästing, just Dermacentor marginatus, i Sverige.
Dermacentor marginatus kan bära på flera olika smittämnen, till exempel Krim-Kongo blödarfebervirus och Coxiella burnetii som orsakar Q-feber. Q-feber kan te sig som influensa, lunginflammation men också ge en mer ovanlig kronisk infektion som kan drabba hjärtklaffarna, enligt Folkhälsomyndigheten.
Ny fästing negativ för blödarfeber
SVA analyserar alla ovanliga fästingfynd för dessa smittor och även flera arter av bakterier som kallas rickettsier och piroplasmer. Det senare är en blodparasitsjukdom som påminner om malaria.
Alla fästingfynd som analyserades från föregående år var negativa för krim-kongo blödarfebervirus. Fortfarande arbetar SVA med att analysera övriga smittämnen.
– Resultaten är som vi förväntade oss. Vi är mycket glada att alla fästingar var negativa för krim-kongo blödarfebervirus – ett virus som kan orsaka svår sjukdom hos människor. Vi behöver fortsätta analysarbetet och studera den nya arten vidare innan vi kan ge mer information om fallet, säger Giulio Grandi, veterinär och parasitolog på SVA.
Saknar läkemedel mot blödarfeber
Att vi ska få fästingar i Sverige som sprider just Krim-Kongo blödarfeber oroar många experter.
Det beror bland annat på att det idag varken finns vaccin eller godkänt läkemedel mot smittan. Vården inriktar sig på att behandla patientens symtom.
Som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat har svenska forskare kommit fram till lovande resultat som öppnar för utvecklingen av framtida läkemedel mot sjukdomen.
Önskar sig fler rapporter
Nu är fästingsäsongen igång i hela landet. SVA önskar sig fler rapporter under sommaren.
Myndigheten uppmanar alla i Sverige att rapportera både vanliga och ovanliga fästingfynd via webbverktyget Rapportera fästing.
– Varje rapport är en viktig pusselbit i arbetet med att övervaka fästingarnas utbredning och att kartlägga de arter som finns i landet samt utvärdera risken för spridning av fästingburna sjukdomar, säger Anton De Jong, forskare på SVA, i ett pressmeddelande.
– Vi hoppas att allmänheten i hela landet vill fortsätta att hjälpa oss att genom att rapportera in fästingfynd till SVA under sommaren. Alla kan bidra till forskningen, säger han.
Bloggar om ny fästing
Forskarna som arbetar med Rapportera Fästing vill kunna berätta om viktiga händelser inom projektet.
Därför har forskarna startat en blogg, FästBloggen, för att lättare kunna sprida ny kunskap om fästingar och fästingburna sjukdomar.
Där uppdaterar de löpande allmänheten om nyheter om intressanta fynd och annat. Du kan också läsa mer om den nyupptäckta fästingarten i Fästbloggen.