Nu ska fler barn i landet erbjudas gratis TBE-vaccin.
Läkemedelsvärldens kartläggning, publicerad i mars i år, visar att kostnaden för TBE-vaccination varierar stort mellan landets olika regioner.
I förra veckan meddelade det nytillträdda styret i Region Kronoberg att alla minderåriga ska erbjudas gratis TBE-vaccin.
Samtidigt sänker Region Uppsala nu åldersgränsen för gratis TBE-vaccination från 3 till 1 år.
Gratis TBE-vaccin i höstbudgeten
Fästingarna – och därmed även TBE-säsongen – är igång på allvar. Även när det gäller regionernas subventionering av TBE-vaccination till barn och unga rör det på sig.
I måndags förra veckan meddelade Moderaterna i Region Kronoberg att de går ihop med Socialdemokraterna. Och gratis TBE-vaccination av alla barn under 18 år är en del av överenskommelsen mellan de båda partierna i regionens nya styre.
– Antalet fall ökar varje år och regionen har gått och rekommenderat fler och fler boende att vaccinera sig, säger Henrietta Modig Serrate (S), regionstyrelsens ordförande i Kronoberg till SVT Nyheter Småland.
Region Kronobergs nya majoritetsstyre lägger fram sin första gemensamma budget i höst. Pengar till subventioneringen av TBE-vaccination kommer att vara en del av den.
Gratis TBE-vaccin från 1 år
Samtidigt beslutar Region Uppsala att sänka åldersgränsen för gratis TBE-vaccination. Den tidigare åldersgränserna för gratis TBE-vaccination var 3 till 18 år.
Region Uppsala sänker nu den nedre åldersgränsen från 3 till 1 år. Båda de två TBE-vaccinen som man använder i Sverige, FSME-Immun och Encepur, är godkända att använda för barn från 1 års ålder.
Som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat visar en utvärdering smittskyddsenheten i Region Uppsala gjort att vaccinationstäckningen i Uppsala är ojämn.
Visserligen är det många som nappar på erbjudandet om gratis TBE-vaccin. Utvärderingen visar att nästan var fjärde barn och ungdom, 24 procent, fick tre eller fler vaccindoser de första åren 2022-2023.
Vill minska ojämlikheter
Däremot når regionen inte ut lika bra i socioekonomiskt utsatta områden. I Uppsala kommun varierar vaccinationstäckningen bland barn som är mellan 3 och 6 år från 1,4 procent till 47,6 procent.
Jämlik vaccinationstäckning är en av huvudpoängerna med subventionen, framhåller biträdande smittskyddsläkare och vaccinsamordnare Anna Gillman i en intervju med Läkemedelsvärlden.
– Vi har ju en hög och jämn vaccinationstäckning när det gäller vaccinationer som ges via BVC, barnavårdscentralen. Det blir svårare med jämlikheten när vaccinationen inte sker hos BVC.
Sänkt åldersgräns ska öka jämlikheten
För att kunna nå fler barn och få en jämlikare TBE-vaccination önskade sig därför smittskyddsenheten en sänkning av åldersgränsen från 3 till 1 år.
Något som politikerna nu alltså hörsammar.
Region Uppsala går också ut och informerar föräldrarna om TBE-vaccin och att barnen får det gratis.
Det gör regionen genom tjänsten Unicum. Det är en tjänst som förskolor och skolor använder för att kommunicera med vårdnadshavarna.
Hoppas nå ut via skolorna
Johan Hedlund, enhetschef på smittskyddsenheten i Uppsala, hoppas att de på så vis kommer att nå ut till socioekonomiskt svagare grupper bättre.
– Vi hoppas verkligen kunna nå de här grupperna nu genom att informera, i det här fallet via skolorna, säger han till SVT Uppsala.
Folkhälsomyndigheten utreder om det ska införas nationella rekommendationer för TBE-vaccinering.
Men det är oklart när utredningen kommer att bli färdig. Läkemedelsvärlden har tidigare berättat att utredningen satts på paus. Enligt Folkhälsomyndigheten beror det på att myndigheten måste prioritera annat.