Nobbas av specialistsjuksköterskan Therese Sterner
Sjuksköterskekritik mot inhalationsråd på apotek
Foto: Istock

Sjuksköterskekritik mot inhalationsråd på apotek

TLV:s förslag att betala apotek för inhalationsråd kritiseras av specialistsjuksköterskornas ordförande.

2 maj 2024, kl 13:30
0

Annons

Therese Sterner

"Man missar dem som behöver informationen mest."

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, vill se ett införande av inhalationsråd, eller så kallad inhalationsvägledning, på alla apotek som Läkemedelsvärlden tidigare berättat.

Det innebär att farmaceuter visar patienter med astma och kol hur de ska använda sina inhalatorer korrekt.

Men TLV:s förslag får svidande kritik – inifrån den egna projektgruppen som samlat olika vårdprofessioner och arbetat med TLV:s förslag till regeringen.

En av kritikerna är Therese Sterner, ordförande i astma-, allergi och KOL-sjuksköterskeföreningen ASTA.

– Det finns ingen vetenskaplig utvärdering gjord över huvud taget som visar att det innebär en hälsovinst för patienterna, säger Therese Sterner.

Inhalationsråd når inte alla

Specialistsjuksköterskan Therese Sterner påpekar att bristen på upparbetade informationsvägar mellan apotek och vård, som en gemensam journal, gör att sjukvården inte kan veta om patienten fått information och om vad. Risken är istället att det innebär en försämring för patienterna.

– Läkaren som skriver ut inhalatorn kanske tror att patienten får information på apoteket och sen har personen inte fått någon information alls.

Dessutom är risken att de patienter som är i störst behov av råd och stöd inte får det – för de kan inte komma till apoteket själva.

– Vilka är det som kommer till apoteken själva? Jo, de som är ganska friska. Men inte barn och inte multisjuka och äldre, man missar dem som behöver informationen mest, säger Therese Sterner.

Saknar gedigen evidens

Hon och andra som kritiserar förslaget i en debattartikel i Dagens Medicin framhåller att TLV som normalt är noga med att det ska finnas vetenskapligt stöd nu tummar på sin egen princip om gedigen evidens. En insats ska vara hälsoekonomisk försvarbar.

– Det har gjorts en utvärdering av hur farmaceuter på apotek som utfört tjänsten upplevt den. Den utvärderingen hade dessutom lågt svarsdeltagande. Och den säger inget om nyttan för patienterna.

TLV föreslår att apoteken får 18 miljoner kronor per år i statligt stöd för tjänsten. Till det kommer TLV:s och E-hälsomyndighetens kostnader på 4,8 miljoner.

– Det är mycket pengar, konstaterar Therese Sterner.

Kan inte jämföra äpplen med päron

En annan kritik mot modellen är att den inte är anpassad efter det svenska systemet. Den är hämtad från andra länder som exempelvis Norge.

Där har man inte det svenska arbetssättet med specialutbildade sjuksköterskor vid astma-, allergi- och kol-mottagningar i primärvården som bland mycket annat håller i patientutbildning enligt Socialstyrelsens rekommendationer.

– Man kan inte jämföra äpplen med päron på det viset. Vi har systerorganisationer till ASTA i andra länder som inte är nöjda med systemet, när det bara är läkarna som får information, säger Therese Sterner.

Vill se ett omtag

Men ni har ju suttit med i projektgruppen, har TLV inte lyssnat på er?

– Visst har de lyssnat, vi har haft många långa möten. Men visst hade TLV kunnat lämna ett annat förslag.

TLV vill börja införa inhalationsvägledning på apotek ”relativt omgående”. Detta ”för att inte förlora de satsningar och det engagemang som byggts upp inom apoteksbranschen”, skriver TLV.

Therese Sterner tycker inte att TLV behöver ha sådan brådska.

– Vi tycker att det behövs omtag. I första steget behöver man analysera hälsovinsterna för patienten. Det andra steget är att invänta ett system där vården och apoteken kan kommunicera med varandra.

Läkemedelsvärlden har sökt TLV som inte vill inte kommentera kritiken eller svara på Läkemedelsvärldens frågor.

Kommunikationschef Maria Bjurö meddelar att TLV avser att komma med en debattreplik i Dagens Medicin.