Ny Novus-undersökning om allergiläkemedel
Pollenallergiker tar oftast receptfria allergiläkemedel
Foto: Istock

Pollenallergiker tar oftast receptfria allergiläkemedel

Majoriteten av pollenallergikerna köper receptfria läkemedel, visar en ny undersökning.

25 apr 2024, kl 14:30
0

Annons
Erik Stridh porträtt Foto Jeanette Hägglund

Erik Stridh
Foto: Jeanette Hägglund/Läkemedelsverket

Majoriteten av pollenallergikerna behandlar sin allergi med receptfria allergiläkemedel de köper i mataffären eller på apoteket. Det visar en ny Novus-undersökning som Läkemedelsverket låtit göra. Hela 61 procent svarar att de använder sig av receptfria allergiläkemedel.

Mer än var tionde, elva procent, av pollenallergikerna behandlar inte sin pollenallergi alls.

Undersökningen gjordes mellan 11–17 april i år. 1023 personer intervjuades varav 354 personer sa att de har pollenallergi.

Det går inte att stoppa kroppens allergiska reaktioner helt. Symtomen går dock att lindra med allergimedicin som finns både som receptfri och receptbelagd.

Kan man ta extra många tabletter?

Så här års får Läkemedelsverkets läkemedelsupplysning många frågor från allmänheten om pollenallergi.

En vanlig fråga läkemedelsupplysningen får är om man kan ta fler tabletter än vad som anges på förpackningen.

– Om du inte får tillräcklig effekt kan du prova att byta till en annan sort som förhoppningsvis fungerar bättre. Det är också vanligt att kombinera tablett med ögondroppar eller nässpray mot allergi, säger Erik Stridh, enhetschef vid Läkemedelsupplysningen i ett pressmeddelande.

Det är alltid viktigt att läsa bipacksedeln som finns i läkemedelsförpackningen. För även receptfria preparat kan ha biverkningar och risker. Att ta fler tabletter än vad som anges ökar riskerna.

– Det är bra att man testar med receptfritt först, många får hjälp av det. För alla mediciner är det viktigt att komma ihåg att risken för oönskade biverkningar på kroppen ökar om dosen överskrids. Att en medicin är receptfri innebär inte att den är ofarlig. Var noga med att läsa bipacksedeln och följa instruktionerna, säger Erik Stridh.

Kan behöva testa olika allergiläkemedel

Vilken allergibehandling som passar bäst är olika från person till person. Därför kan man behöva pröva sig fram.

Det finns flera receptfria preparat på apotek och i butik som kan vara värda att testa.

Här är olika typer av allergiläkemedel som du kan köpa receptfritt:

* Antihistaminer ger snabb effekt och minskar de allergiska besvär som ämnet histamin orsakar. Läkemedel med antihistaminer finns som ögondroppar, nässpray, tabletter och i flytande form.

* Nässpray med kortison verkar genom att minska inflammation. Det lindrar svullnad och irritation i näsan. Det kan ta några dagar innan du får full effekt.

* Ögondroppar som innehåller ämnet natriumkromoglikat lindrar och motverkar allergiska besvär från ögonen. Även dessa kan behöva användas i några dagar innan de har full effekt.

* Det finns också andra nässprayer mot pollenallergi. Nässpray med ipratropium är snabbverkande mot rinnsnuva. Nässpray med flutikason och azelastin är en kombination av kortison och antihistamin.

Rådgör med apotekspersonalen

Om man känner sig osäker är det bra att rådgöra med apotekspersonalen, tipsar Läkemedelsverket.

– Om den receptfria behandlingen inte hjälper eller om du behöver bedömning av dina symtom bör du prata med din vårdcentral eller 1177, säger Erik Stridh.

Läkemedelsverket har också en guide på sin hemsida om receptfria läkemedel mot pollenallergi. Även 1177 har information om läkemedel mot pollenallergi.

Det finns fler sätt att lindra

Du finns också andra sätt att minska besvären. Det är bra att byta kläder när du varit utomhus och att skölja bort pollen ur håret innan du lägger dig.

Torka tvätt inomhus istället för utomhus när du har tvättat. Då samlar tvätten inte på sig pollen.

Att undvika kontakt med husdjur som har varit ute och fått pollen i pälsen är ett annat råd från Läkemedelsverket. Myndigheten råder också pollenallergiker att låta bli att vara på en nyklippt gräsmatta.

Även 1177 listar en rad goda råd för att linda pollenallergi.

Den som har pollenallergi kan också ha god hjälp av att hålla koll på pollenrapporten.se. Där kan man se hur höga nivåer av olika slags pollen som förväntas i olika delar av landet.

Så känner du igen pollenallergi

Ungefär 30 procent av Sveriges befolkning har pollenallergi.

De vanligaste symtomen är kliande ögon, nästäppa och rinnsnuva. Du kan också känna dig trött och få klåda i näsa och hals.

Ibland liknar pollenallergi besvären som man kan få vid förkylning. Men en vanlig förkylning går oftast över inom en vecka. Pollenallergi däremot, varar i flera veckor. Dina symtom kan också variera från dag till dag.

Fråga sjukvården eller på apoteket om du undrar vilken medicin som passar dig.

Läkemedelsupplysningen svarar på allmänna frågor om din medicin. Det kan exempelvis handla om hur medicinen fungerar eller hur den ska förvaras. Du kan också fråga läkemedelsupplysningen om kombinationer av olika läkemedel och om biverkningar.

Du hittar viktig information om din medicin i bipacksedeln som finns i läkemedelsförpackningen. Det finns också mycket information om pollenallergi och medicinering på Läkemedelsverkets webbplats.

Källa: Läkemedelsverket

Föregående artikel ”Krattar manegen” för fler kliniska prövningar
Nästa artikel Regeringen kritisk mot långsam vaccinationstakt