Helena Dzojic: ”Vi berörs alla av medicinteknik”
Helena Dzojic, chef för Läkemedelsverkets enhet för medicinteknik, gästar senaste avsnittet av Läkemedelspodden för ett samtal om medicinteknik med Läkemedelsvärldens reporter Anna Bäsén. Foto: Vindar Akat

Helena Dzojic: ”Vi berörs alla av medicinteknik”

Läkemedelsverkets Helena Dzojic om sådant du inte visste om medicinteknik i nya Läkemedelspodden.

26 apr 2024, kl 12:00
0

Annons

Det går inte att missta sig på att Helena Dzojic är djupt passionerad när det gäller allt som rör medicinteknik.

– Det är väldigt spännande och väldigt ärorikt på ett sätt att ha ett ansvar som är så stort och viktigt för hela befolkningen och för hela EU, säger hon i det nya avsnittet av Läkemedelspodden.

Helena Dzojic arbetar på enheten för medicinteknik på Läkemedelsverket där hon chefar över en stab på 60 personer.

Helena Dzojic har forskat om immunterapi

I grunden är Helena Dzojic biomedicinare och disputerad i klinisk immunolog. 

Intresset för naturvetenskap, hälsa och forskning väcktes av personliga erfarenheter.

– När jag möttes av att nära och kära drabbades av sjukdomar så föddes ju intresset för forskning, så jag gick via forskningsvägen och forskade om immunterapi mot cancer.

– Sen sökte jag mig till Läkemedelsverket och såg att även där kan jag bidra till att patienter, och att vi som konsumenter, får tillgång till produkter som underlättar vår vardag eller förebygger att vi blir sjuka.

Idag har hon drygt 15 års erfarenhet av att arbeta med medicinteknik. Läkemedelsverket är tillsynsmyndighet för medicintekniska produkter, vilket bland annat innebär att de kontrollerar att produkterna är säkra och uppfyller alla krav. Myndigheten för register över företag och produkter och ansvarar för att granska produktstudier.

Medicinteknik är en doldis

Vi har omkring 800 000 medicintekniska produkter i Sverige.

Men trots att medicinteknik är något vi alla möter i vardagen – faktiskt är allt från plåster till hälsoappar och glasögon medicintekniska produkter – är det lite av en doldiskategori. Vi använder det utan att veta att det är just medicinteknik.

– Alla har kommit i kontakt med produkterna helt ovetande om hur de regleras. Men jag tror att medicintekniska produkter blir lite mer känt under pandemin när alla gick runt med munskydd. Och covidtester är ju så kallade in vitro-diagnostiska produkter som också faller under begreppet medicinteknik, säger Helena Dzojic.

Det här visste du inte om medicinteknik

I Läkemedelspodden berättar Helena Dzojic om varför medicinteknik gör henne glad och varm i hjärtat.

Hon brinner verkligen för att sprida kunskap om sitt ämne. Och informationen behövs. För det är en djungel därute. Både när det gäller den enorma bredden av produkter och de olika föränderliga regelverken.

Läkemedelsverket arbetar mycket med att hjälpa företag och tillverkare. För det kan vara riktigt knepigt även för branschfolk att navigera rätt.

Helena Dzojic hoppas även på att kunna öka kunskapen även ute på apoteken, som ju säljer många medicintekniska produkter, och förstås också hos oss konsumenter som använder dem.

Kan vara direkt livsfarliga

I Läkemedelsvärldens poddstudio laddade vi upp med en samling olika medicintekniska produkter inköpta i mataffären, på apotek och på internet.

Helena Dzojic granskar produkterna med sina expertögon och berättar sådant som du garanterat inte visste om medicinteknik.

Som att en produkt som påstås vara livräddande faktiskt kan vara direkt farlig att använda!

Det kan till och med vara viktigt för oss konsumenter att hålla koll på att något så vardagligt som plåster håller måttet!

Därför kan riskprodukter få finnas kvar

Helena Dzojic berättar också varför vissa medicintekniska produkter som bevisligen har konstaterade risker ändå måste tillåtas vara kvar på marknaden.

Medicinteknikproffset reder dessutom ut varför det är viktigt med märkning av medicintekniska produkter.

Hon ger också enkla konkreta råd om vad som är bra att tänka på när du köper medicintekniska produkter.

Du kan lyssna på Läkemedelspodden direkt i spelaren här ovan. Du hittar också Läkemedelspodden via Libsyn, Spotify, Soundcloud, i din Iphone eller Android, och på andra ställen där poddar finns.