Företag rapporterar säljrekord för TBE-vaccin
För att förhindra fästingöverförd smitta ska man helst upptäcka och ta bort fästingen innan den bitit och börjat suga. Foto: Istock

Företag rapporterar säljrekord för TBE-vaccin

Vaccintillverkare Pfizers försäljning av TBE-vaccin i Sverige ökade med 25 procent i fjol.

11 apr 2024, kl 08:55
0

Annons

Läkemedelsföretaget Pfizer noterade ett svenskt säljrekord för TBE-vaccin under 2023. I ett pressmeddelande talar företaget om ett rekordstort intresse för att vaccinera sig och berättar att försäljningen förra året ökade med 25 procent jämfört med 2022.

Pfizer är ett av två företag som för närvarande marknadsför vaccin mot fästingöverförd hjärninflammation, tick borde encephalitis, TBE, i Sverige. Det andra fästingvaccinet kommer från företaget Bavarian nordic, som inte har offentliggjort sin försäljningsutveckling.

Säljrekord för TBE-vaccin trots brist

Under fjolåret var båda fästingvaccinerna periodvis restnoterade i hela Sverige och även lokala brister uppstod. Man kan spekulera i om Pfizers säljrekord för TBE-vaccin skulle varit ännu högre med en tillgång som kunde möta efterfrågan.

Även i år är det stor efterfrågan på att vaccinera sig mot TBE. Det skriver inköpscentralen Adda som samordnar regionernas vaccininköp i aktuell information. “Tänk på att inte beställa mer än det som går åt i närtid”, uppmanar Adda regionerna eftersom det är “högt tryck på vaccinationer av TBE”.

Rekordmånga TBE-fall

Som Läkemedelsvärlden tidigare har rapporterat var 2023 ett rekordår också när det gällde antalet TBE-fall. Närmare 600 fall registerades vilket är tre gånger fler än för tio år sedan. Smittan har fått allt större geografisk utbredning i vårt land i takt med varmare klimat som får fästingarna att trivas bättre även längre norrut.

Detta gör det angeläget för fler regioner att öka vaccintäckningen och några av dem har börjat subventionera TBE-vaccin. En undersökning som Läkemedelsvärlden gjort visar att det därför nu råder stora prisskillnader på TBE-vaccinering mellan olika regioner.

Ett problem som Pfizer pekar på är också att många som påbörjar grundvaccineringen inte fullföljer genom att ta alla tre doserna. Då får de inte fullgott skydd.

Bara hälften tar alla doserna

En intervjuundersökning som gjordes på företagets uppdrag i höstas visade att bara hälften av dem som tagit första dosen även tagit de följande två.

Likt tidigare år ser vi att många som påbörjat vaccination inte fullföljer grundvaccinationen eller efterföljande påfyllnadsdoser, vilket är bekymmersamt. Det är en klok idé att se över så att man har ett uppdaterat skydd mot TBE i god tid innan fästingarna vaknar, säger Andreas Palmborg, medicinskt ansvarig för vacciner på Pfizer i Sverige, i pressmeddelandet.

Fästingar även på vintern

Men även om det är nu när vårvärmen kommer som fästingarnas aktivitet sätter fart på allvar, är vissa av dem aktiva även på vintern. Det konstaterar Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, som i projektet Rapportera fästing! tar allmänheten till hjälp för att kartlägga fästingpopulationen i vårt land och hur den förändras.

I projektet uppmanar SVA alla som ser ovanliga fästingar att ta en bild och skicka in. Och trots att fästingar är i dvala vid minusgrader fick SVA in 146 rapporter med bilder under december-februari.

– Vi är så tacksamma för att så många visar intresse och vill hjälpa till att rapportera sina fästingfynd. Vi förväntade oss att rapporteringen skulle avstanna helt under vintern. Rapporterna visar att det inte är någon tvekan om att vår vanliga fästing kan vara aktiv även på vintern, säger Anna Omazic, forskare på SVA, i ett pressmeddelande.

– Vi vet ännu inte varför men en hypotes är att fästingarna kan finnas i närheten av vilda djurs sovplatser. Värmen från djuren kan få fästingarna vakna.