Ny statistik: Både nya och äldre fetmaläkemedel ökar
Foto: Istock

Ny statistik: Både nya och äldre fetmaläkemedel ökar

Antalet patienter som hämtar ut fetmaläkemedel ökar dramatiskt, visar ny statistik från Socialstyrelsen.

15 apr 2024, kl 08:00
0

Annons
Sofia von Malortie Foto: Socialstyrelsen

Sofia von Malortie
Foto: Socialstyrelsen

Svenskarna hämtar ut allt mer receptbelagda fetmaläkemedel.

Uttaget av samtliga läkemedel mot obesitas, fetma, har ökat rejält de senaste åren. Under förra året nästan fördubblades antalet patienter som hämtade ut läkemedel godkänt för behandling av mot obesitas. Det visar ny statistik Socialstyrelsen tagit fram för Läkemedelsvärlden.

Åren 2014 till 2018 låg antalet patienter som hämtat ut något läkemedel mot obesitas på omkring 9 000 till 10 000. Statistiken gäller personer som hämtat ut åtminstone ett uttag av fetmaläkemedel under respektive år.

Efter 2018 börjar antalet patienter som hämtat ut fetmaläkemedel stiga för att sedan ta ett riktigt rejält skutt under 2023. Förra året hämtade 37 777 patienter ut läkemedel mot obesitas minst en gång. Det är en är en ökning med 77 procent, jämfört med 2022 då antalet var 21 300.

Åren dessförinnan, 2021 och 2020 var motsvarande siffror över antalet patienter som hämtade ut fetmaläkemedel ännu lägre, 15 604 respektive 12 746. Ser man tio år tillbaka i tiden har ökningen nästan fyrfaldigats. 2014 tog 9 750 patienter ut minst ett läkemedel mot obesitas.

Nya fetmaläkemedel är draglok

De nya läkemedlen semaglutid och liraglutid som både används för att behandla fetma och diabetes, så kallade GLP-1-analoger, står för en del av ökningen.

Förra året hämtade 2 660 patienter ut den nya obesitasläkemedlet Wegovy (semaglutid) som ges i injektionsform, minst en gång. Wegovy har ännu inte lanserats i Sverige men det förekommer viss parallellimport.

Det nyare fetmaläkemedlet Saxenda (liraglutid) är ett annat draglok för ökningen. Förra året hämtade 19 346 patienter ut läkemedlet minst en gång. Det är mer än en fördubbling jämfört med 2022 då antalet patienter var 7 784.

Äldre fetmaläkemedel ökar också

Men det är inte bara de nyare obesitasläkemedlen Saxenda (liraglutid) och Wegovy (semaglutid) som ligger bakom ökningen, även om de står för en stor del.

Äldre läkemedel som Mysimba (bupropion, naltrexon) och Xenical/Beacita/Alli/Orlistat (orlistat) ökar också.

Antalet patienter som hämtade ut Mysimba nästan fördubblades mellan 2022 och 2023, från 2 400 till 4 141 stycken.

Även läkemedel med orlistat, som är den enda läkemedelsbehandlingen som rekommenderas i Socialstyrelsens riktlinjer för obesitasvård, har ökat. 15 558 patienter hämtade ut läkemedel med orlistat minst en gång förra året, jämfört med 12 463 år 2022. Det är en ökning med 25 procent.

Äldre får draghjälp av de nya

Det är intressant att även äldre läkemedel mot obesitas ökat, tycker Sofia von Malortie, chef för enheten för nationella riktlinjer och screening vid Socialstyrelsen.

Uppmärksamheten kring de nya läkemedlen mot diabetes och obesitas kanske har gett äldre läkemedel som orlistat lite “draghjälp”, tror Sofia von Malortie.

– Orlistat är ju det enda läkemedlet som är subventionerat. Så även om det har en mer ogynnsam biverkningsprofil och sämre effekt än aptitreglerande läkemedel kanske man ändå väljer att prova en period. Det är ju bättre än inget alls.

Socialstyrelsens nationella riktlinjer för vård vid obesitas, som kom 2022, kan också ha påverkat tror Sofia von Malortie.

– Det kanske kan handla om ett ökat fokus i samband med att de nationella riktlinjerna kom, att man är mer uppmärksam på patienter med obesitas inom vården, säger hon.

Inte aktuellt att uppdatera riktlinjer

Trots att det kommit nya läkemedel mot obesitas är det inte aktuellt för socialstyrelsen att uppdatera riktlinjerna just nu.

Socialstyrelsens nationella riktlinjer är stöd för styrning och prioritering av hälso- och sjukvården. Därför uppdateras riktlinjerna inte om det kommer ut nya läkemedel som patienterna måste betala själva, förklarar enhetschef Sofia von Malortie.

– Däremot kan det vara aktuellt att uppdatera riktlinjerna om befintliga eller nya läkemedel inkluderas i förmånen. Vi har dialog med Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket när det fattas beslut inom området, säger Sofia von Malortie.