Öppenvårdsapoteken ska stärka sin krisberedskap

Öppenvårdsapoteken ska stärka sin krisberedskap

Läkemedelsverket får regeringens uppdrag att stärka apotekens krisberedskap och genomföra övningar.

14 mar 2024, kl 09:00
0

Annons
Lena Björk Foto: Läkemedelsverket

Lena Björk
Foto: Läkemedelsverket

"Det finns ett stort behov av att tillsammans förbereda och öva för situationer när rutiner för att lämna ut läkemedel inte fungerar normalt."

Apoteken behöver stärka sin krisberedskap. Nu ska öppenvårdsapoteken öva sin förmåga att lämna ut läkemedel och andra varor både i fred och i krig.

Det anser regeringen som nu ger Läkemedelsverket i uppdrag att genomföra samverkansövningar.

– Detta är ett mycket välkommet uppdrag. Läkemedelsverket konstaterade redan i en rapport förra året att det finns ett stort behov av att tillsammans förbereda och öva för situationer när rutiner för att lämna ut läkemedel inte fungerar normalt, säger Lena Björk, direktör vid Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

– Ett av de viktigaste bidragen till landets förmåga till motståndskraft är en fungerande hälso- och sjukvård med läkemedel och sjukvårdsprodukter till allmänheten.

Krisberedskap inför störningar

Läkemedelsverket får i uppdrag av regeringen att höja kunskapen. Myndigheten får också i uppdrag att ta fram förslag på vad som behöver göras för att öka robustheten och stärka förmågan till så kallad alternativ drift.

Under 2023 uppmanades verksamhetsansvariga i sjukvården och alla tillståndshavare för öppenvårdsapotek att se över sina rutiner för alternativ drift.

Det handlar om att verksamheten fungerar på en acceptabel nivå även vid olika typer av störningar.

Pappersrecept främsta alternativet

Praktiskt kan det exempelvis vara sådant som att apoteken klarar av att hantera recept som är förskrivna på pappersblanketter om e-receptsystemet ligger nere.

I sin tidigare rapport konstaterar Läkemedelsverket att förskrivning på receptblankett är det primära alternativet i dagsläget. Förskrivare och vårdgivare behöver ha pappersblanketter i lager. Sen behöver apotekspersonal få utbildning i expediering av receptblanketter och öva på sådan alternativ drift.

Läkemedelsverket får 2,5 miljoner för att genomföra uppdraget. Det ska delredovisas i december 2024 och slutredovisas i november 2025.