Den nya Läkemedelsboken tar nu form under Läkemedelsverkets överinseende. Webbplatsen lakemedelsboken.se har öppnat och innehåller både många nya kapitel och en del äldre material som är under omarbetning.
Syftet är att erbjuda främst hälso- och sjukvården producentobundet kunskapsstöd när det gäller läkemedelsbehandling inom en lång rad områden.
– Idag ligger det 22 kapitel i den nya versionen av Läkemedelsboken och totalt har vi 90 kapitel planerade i steg ett. Många kapitel är påbörjade och skrivs eller granskas för närvarande, säger projektledaren Miriam Entesarian Matsson i ett pressmeddelande.
Kunskapskälla med anor
År 1977 började dåvarande Apoteksbolaget att ge ut Läkemedelsboken. När det statliga apoteksmonopolet avskaffades och Apoteksbolaget blev Apoteket AB tog Läkemedelsverket 2009 över Läkemedelsboken. Det var fortfarande en tjock bok som återkommande reviderades och kom ut i nya versioner.
År 2014 kom den för första gången som en webbpublikation. Läkemedelsverket fortsatte att uppdatera den fram till december 2018.
Men redan i oktober det året kunde Läkemedelsvärlden rapportera att myndigheten beslutat lägga ned Läkemedelsboken.
Protester mot nedläggningen
Nedläggningsbeslutet berodde på att det saknades avsatta medel för att ha hand om webbpublikationen. Myndigheten såg därför inga möjligheter att fortsätta.
Men beslutet väckte ett ramaskri, bland annat inom vården som framhöll att det var viktigt att även fortsättningsvis ha tillgång till denna producentobundna kunskapskälla om olika terapiområden.
Läkemedelsverket slutade trots det att uppdatera innehållet, men fortsatte ändå att hålla det tillgängligt medan diskussionerna fortsatte på olika nivåer.
Den nya Läkemedelsboken tar form
År 2022 stod det till slut klart att vinden hade vänt. Läkemedelsverket fick då ett regeringsuppdrag att uppdatera, förvalta och driva Läkemedelsboken och särskild finansiering för detta. Uppdragstiden var två år, men regeringsbeslutet innebar en fortsättning även efter det.
I dagarna landar nu verkets slutrapport om uppdraget på regeringens bord.
Ständig utveckling
Den nya Läkemedelsboken är framtagen i samarbete med hälso- och sjukvården och akademin. Ett stort antal externa experter har skrivit och granskat texterna. Fram till dess att alla texter är klara kommer icke uppdaterade texter från den förra versionen att finnas kvar.
Och även därefter kommer webbsidan och dess innehåll att kunna fortsätta att förändras, framhåller projektledaren Miriam Entesarian Mattsson.
– Ambitionen är att Läkemedelsboken löpande ska utvecklas allt eftersom behovet av kunskap förändras.