Frågan om att införa subvention av TBE-vaccinationer är uppe för diskussion på politisk nivå på många håll.
Men flera regioner uppger till Läkemedelsvärlden att de inväntar Folkhälsomyndighetens nya nationella rekommendationer om TBE-vaccinationer innan de beslutar om de ska subventionera TBE-vaccin.
Smittskyddsläkare Maria Amér, Region Gotland, skriver i ett mejlsvar att: ”Vi avvaktar Folkhälsomyndighetens utredning avseende ev nationella rekommendationer.”
Avvaktar utredning om TBE-vaccinationer
Även politikerna i Region Halland väntar med beslut om eventuella subventioner tills Folkhälsomyndigheten kommer med nya rekommendationer.
De styrande regionpolitikerna i Halland avslog Sverigedemokraternas motion om gratis TBE-vaccination till barn och ungdomar så sent som i mitten på februari i år. Motiveringen är: ”Det finns ännu inga nationella rekommendationer för TBE-vaccination. I väntan på Folkhälsomyndighetens nationella utredning föreslås att motionen avslås.”
Även politikerna i Region Kronoberg väntar och avvaktar med subventionsbeslut. Den politiska majoriteten i regionen nobbade gratis fästingvaccinationer med hänvisning till Folkhälsomyndighet förra året.
Marie Lendahl, pressekreterare i Region Kronoberg, svarar i ett mejl till Läkemedelsvärlden att: ”Folkhälsomyndigheten genomför en utredning om vissa grupper ska rekommenderas vaccination. Region Kronoberg följer det allmänna vaccinationsprogrammet där TBE-vaccination inte ingår.”
Nya råd om TBE-vaccinationer får vänta
Men regionerna får fortsätta vänta på nya rekommendationer om TBE-vaccinationer från Folkhälsomyndigheten.
Myndigheten har arbetat med frågan sedan 2022. Nu kommer Folkhälsomyndigheten med beskedet att arbetet med nya rekommendationer pausas.
– Det är ett antal olika uppdrag och andra utredningar som gör att den inte riktigt ryms just nu. Men det är inte så att det inte görs något arbete. Men vi har behövt bromsa takten lite, säger Sören Andersson, enhetschef på Folkhälsomyndigheten till Läkemedelsvärlden.
Inget nationellt vaccinationsprogram
Det är skillnad på nationella vaccinationsprogram och nationella rekommendationer, understryker Folkhälsomyndighetens utredare. De nationella rekommendationerna är frivilliga för regionerna att implementera, och innebär inte att de erbjuds målgrupperna kostnadsfritt.
Nationella vaccinationsprogram däremot, beslutas av regeringen baserat på underlag från Folkhälsomyndigheten. Nationella vaccinationsprogram innebär en skyldighet för regionerna att erbjuda målgrupperna vaccinationerna. Personer i målgrupperna för vaccination har även rätt till kostnadsfria vaccinationer. Regionerna ersätts sen ekonomisk av staten för vaccinationerna.
Folkhälsomyndighetens referensgrupp har tidigare önskat sig ett nationellt vaccinationsprogram för TBE-vaccinationer.
Men Folkhälsomyndigheten har alltså valt att arbeta med nationella rekommendationer istället.
Ingen tidsplan för rekommendationer
Folkhälsomyndigheten har ambitionen att ta fram vaccinoberoende vaccinationsscheman baserat på tillgänglig evidens och erfarenhet, enligt utredarna. Myndighetens utredare ska också identifiera möjliga målgrupper för vaccination och hur riskgrupper eller riskområden för TBE kan definieras.
Folkhälsomyndighetens Sören Andersson kan inte säga när myndighetens rekommendationer om TBE-vaccination kan tänkas vara klara.
– Det beror på. Vi har ju ingen tidsplan på det sättet. Det beror på vad vi att göra i övrigt.
Så det betyder inte att ni lägger ner arbetet?
– Nej, nej. Det finns inga planer på att lägga ner utan vi behöver prioritera i allt vi har att göra just nu.
Regionerna kan bestämma själva
Folkhälsomyndighetens utredare har förståelse för att regionerna vill veta hur rekommendationerna kommer se ut framåt. Så snart de har möjlighet kommer de att återuppta arbetet.
Men Folkhälsomyndighetens utredare understryker att regionerna kan ta beslut om att subventionera vaccin självständigt.
Regionerna får själva välja hur de vill prioritera sina resurser, om de vill erbjuda gratis eller subventionerat TBE-vaccin, till hela eller delar av befolkningen.
Regionpolitikerna behöver alltså inte invänta Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer.
– Det finns ju rekommendationer i varje region utifrån det epidemiologiska läget man har där, så det är ju inte så att frågan hänger helt i luften, säger Sören Andersson.
Så regionerna kan ta beslut ändå, utan att vänta på er?
– Absolut, det här är ju inget vaccinationsprogram utan bygger på rekommendationer och det är som med många andra vaccinationer.