Vid utdelningen av priserna i de olika kategorierna vid Scrip awards 2023 gick två av fjorton utmärkelser till lekanemab. Det ursprungligen svenskutvecklade Alzheimerläkemedlet vann nämligen både klassen “Bästa nya läkemedel” och klassen “Årets kliniska framsteg”.
Började i Sverige
Läkemedlet bygger på upptäckter av den svenska Alzheimerforskaren Lars Lannfelt som grundade företaget Bioarctic för att utveckla läkemedelskandidaten vidare. Bioarctic inledde sedan ett samarbete med det stora japanska läkemedelsföretaget Eisai som fortsatt utvecklingsarbetet.
Eisai startade i sin tur ett samarbete med amerikanska Biogen kring kommersialisering och marknadsföring av läkemedlet. Det är nu godkänt i Japan och i USA under namnet Leqembi och under granskning hos läkemedelsmyndigheten EMA i EU.
Svenska Bioarctic har rättigheterna att kommersialisera lekanemab i de nordiska länderna om läkemedlet blir EU-godkänt.
Utmärkelser till lekanemab
Scrip awards är utmärkelser inom 14 olika kategorier. Priserna har delats ut varje år de senaste 19 åren efter ett nomineringsförfarande och bedömning av en expertpanel. Arrangör är Citeline, ett stort internationellt kommunikations- och analysföretag i bioteknikbranschen.
I klassen Bästa nya läkemedel valde panelen mellan sju kandidater, varav några var avancerade terapier mot sällsynta sjukdomar och andra var nya cancerterapier. Det blev Leqembi (lekanemab) som vann klassen.
Pris för klinisk studie
Priset för Årets kliniska framsteg ska belöna framgångar i en klinisk studie av ett nytt läkemedel som kan leda till stora förbättringar inom vården. Även det priset kammade lekanemab hem. Detta genom att utmärkelsen gick till Eisais fas III-studie Clarity AD av lekanemab vid tidig Alzheimers sjukdom.
– Det är en stor ära att tillsammans med Eisai kunna fira de här prestigefyllda priserna och se hur mer än 20 års forskning nu ger resultat, säger Gunilla Osswald, vd för Bioarctic, i ett pressmeddelande.
– Det är spännande att vara en del av paradigmskiftet inom behandlingen av Alzheimers sjukdom och kunna ge verkligt hopp till miljontals drabbade patienter.