Det finns tecken på att läkemedelsföretag sätter överpris på särläkemedel. Detta skulle kunna handla om den typ av konkurrensbrott som kallas missbruk av dominerande ställning.
Så förklarar Konkurrensverket varför myndigheten nu har startat en särskild granskning av prissättningen på särläkemedel.
Hemligt om överpris på särläkemedel
Myndigheten gick nyligen ut med ett pressmeddelande om den aktuella granskningen. Samtidigt är myndigheten ytterst hemlighetsfull om bakgrunden till initiativet.
Av pressmeddelandet framgår bara att Konkurrensverket fått information om att vissa företag höjer priserna “drastiskt” efter att deras produkt fått särläkemedelsstatus av EU:s läkemedelsmyndighet EMA.
– Det här är framförallt problematiskt när det gäller läkemedel som redan tidigare har funnits på marknaden i syfte att behandla en annan sjukdom, som har fått betydligt högre priser efter att de har fått status som särläkemedel, eftersom prissättningen då inte tydligt kan motiveras av höga utvecklingskostnader, säger Johan Dorf, ansvarig ekonom i projektet, i pressmeddelandet.
Hänvisar till sekretess
Till nyhetssajten Läkemedelsmarknaden (bakom betalvägg) säger granskningens projektledare Sahel Noroozi att det handlar om en förstudie.
I övrigt hänvisar hon till utredningssekretess. Hon vill inte berätta ifall Konkurrensverket fått in tips om eller klagomål på specifika läkemedelsföretag. Inte heller avslöjar hon hur många bolag som förstudien omfattar.
– Förstudien just nu handlar om att vi ska sätta oss in i hur marknaden fungerar och hur förutsättningarna ser ut för att bedriva ett ärende. Det gör vi bland annat genom research och marknadskontakter, säger Sahel Noroozi.
Terapier mot sällsynta sjukdomar
Särläkemedel är läkemedel mot allvarliga sällsynta sjukdomar. I EU är det läkemedelsmyndigheten EMA som beslutar om ett läkemedel ska få denna klassning.
När ett läkemedel får status som särläkemedel ger det vissa fördelar, bland annat lägre avgifter under godkännandeprocessen och ökat stöd från myndigheten i form av bland annat rådgivning.