De hoppas på cellgifter som ny antibiotika
Forskarna Frank Hernandez och Baris Borsa Foto: Magnus Johansson/LiU

De hoppas på cellgifter som ny antibiotika

Forskare vid Linköpings universitet försöker utveckla målsökande cellgifter till en ny klass av antibiotika.

27 sep 2023, kl 12:00
0

Annons

Kanske kan målinriktade cellgifter vara en ny klass av antibiotika i framtiden. Det hoppas i alla fall forskare vid Linköpings universitet.

Många läkemedel och läkemedelskandidater dödar bakterier, virus eller tumörceller effektivt. Problemet är att de även skadar patienten och kan ge svåra biverkningar. Därför används de sparsamt eller inte alls.

Går direkt på tumören

Linköpingsforskarna försöker därför utveckla nya sätt att leverera starka läkemedelssubstanser i kroppen till just det ställe där de behövs.

– Jag vill paketera sådana molekyler med vår metod så att de levereras specifikt till den plats i kroppen där bakterierna eller cancercellerna finns. Vi kan sänka dosen och ändå få god effekt just där den behövs, säger Frank Hernandez, universitetslektor vid Institutionen för fysik, kemi och biologi, IFM i ett pressmeddelande.

Äldre cancerläkemedel

En grupp läkemedel som Frank Hernandez är särskilt intresserad av kallas nukleosidanaloger.

Dessa har använts sedan 1960-talet mot flera typer av cancer och mot virusinfektioner.

Forskning visar att den här typen av molekyler också är effektiva mot bakterier.

Vill ta fram ny slags antibiotika

Idag används inte nukleosidanaloger för att behandla bakterieinfektioner. Orsaker till det är antagligen risken för svåra biverkningar och att det finns annan antibiotika.

Men den snabba utvecklingen och spridningen av dödliga multiresistenta bakterier gör att det brådskar att hitta alternativ till dagens antibiotika.

De senaste tio åren har Frank Hernandez och hans kollegor arbetat med att utveckla en metod som paketerar och levererar nukleosidanaloger på ett säkrare sätt.

Skillnad på bakterier och människor

Forskarna undersöker om en slags protein, nukleaser, kan göra jobbet. Nukleaser fungerar som biologiska saxar, som klipper av dna i cellers arvsmassa.

Nukleaser finns både hos människor och djur, som bakterier. Men evolutionen har lett till skillnader mellan bakteriers och människors nukleaser. De har olika ”fingeravtryck”.

De här skillnaderna hoppas forskarna på ska kunna användas för att läkemedlet ska hitta rätt direkt, till den bakterieinfektion man vill behandla.

Hittar till bakterieinfektionen

Läkemedlet paketeras så att det är inaktivt fram till dess att det kommer i kontakt med rätt bakterienukleas. Vid kontakt aktiveras läkemedlet och dödar bakterier på platsen.

– Med vår metod kombinerar vi två saker: förmågan att på ett mycket specifikt sätt hitta en bakterieinfektion, och effektiviteten hos läkemedel som har funnits under mycket lång tid och ofta är väl beprövade, men som hittills levererats på ett sätt som skadar patienten, säger Frank Hernandez i pressmeddelandet.

Studerats på möss

Forskarna publicerade nyligen en artikel om sin metod, som de kallar för Tucan (Therapeutic OligonUCleotides Activated by Nucleases), i den vetenskapliga tidskriften Journal of controlled release.

I en mustudie har de använt metoden för att döda bakterien staphylococcus aureus med nukleosidanalogen floxuridin. Det är ett läkemedel som idag bland annat används för att behandla tjocktarmscancer.

Inte testad på människor

Några av forskarna har tagit patent på metoden och startat ett företag för att utveckla den för klinisk användning.

De hoppas att metoden kan bli ett genombrott i behandlingen av infektionssjukdomar. Kanske kan den också användas för att minska läkemedelsbiverkningarna vid behandling av cancer och virusinfektioner.

Men metoden är ännu inte testad på människor. Det är fem-tio år kvar innan den kan användas mot bakterieinfektioner hos människor, enligt forskarna.