Förfalskat Ozempic kan visa sig innehålla helt andra ämnen än vad som påstås – köp det inte!
Den varningen kommer från Läkemedelsverket och en rad andra hälsomyndigheter i världen. Det finns bland annat flera rapporter om att insulinpennor har märkts om och sålts som diabetesmedicinen Ozempic eller som viktkontrolläkemedlet Saxenda.
Förfalskat Ozempic kan vara insulin
Både Ozempic och Saxenda innehåller GLP-1-analogen semaglutid, som blivit en global bristvara. Detta sedan den väckt stor uppmärksamhet som effektiv viktminskningshjälp.
Personer har köpt de falska produkterna och injicerat bland annat insulin i tron att sprutorna innehöll semaglutid.
– Det kan vara livsfarligt, konstaterar Elin Maria Bergsten, utredare på Läkemedelsverket.
Hamnat på sjukhus
Tidigt i somras fick Läkemedelsverket information från läkemedelsmyndigheten i Turkiet om att kriminella hade märkt om insulinpennor och satt dem på marknaden. Produkterna hade blivit märkta som Saxenda och Ozempic.
Snart kom liknande information även från myndigheten i Schweiz.
Den schweiziska läkemedelsmyndigheten har också publicerat ett pressmeddelande som berättar att flera personer hamnat på sjukhus efter att ha använt förfalskat Ozempic. De har drabbats av akut lågt blodsocker, ett tillstånd som kan vara livshotande och kräver snabb vård.
I ett av dessa fall kunde myndigheten också konstatera att en förpackning med falskt Ozempic innehöll just en ommärkt insulinpenna.
Stängde två Insta-konton
Världshälsoorganisationen, WHO, har uppmanat till vaksamhet mot dessa förfalskningar och det har även läkemedelsföretaget Novo nordisk, som tillverkar Ozempic, gjort.
– Vi på Läkemedelsverket försöker hålla koll på nätet för att se var sådana här förfalskningar med svenska kopplingar dyker upp, säger Elin Maria Bergsten.
– Tidigare hittade vi två konton med kopplingar till Sverige på Instagram som marknadsförde Ozempic. Vi bad Instagram att stänga dessa konton vilket också skedde.
Falska nätapotek
Elin Maria Bergsten berättar att försäljningen av falskt Ozempic och andra förfalskade läkemedel dels sker i sociala medier och dels på webbplatser som inte sällan felaktigt utger sig för att vara nätapotek.
– Ofta säljer sådana sidor såväl falska läkemedel som dopingpreparat och narkotiska medel, säger hon.
Personerna bakom webbplatserna har olika metoder för att förbli anonyma och är därför mycket svåra för polisen och andra myndigheter att komma åt.
Läkemedelsverket vill ha tips
Diskussionstrådar på nätforumet Flashback visar att det finns många i Sverige som letar efter sätt att få tag på Ozempic för viktminskning och tipsar varandra om webbsidor som påstår sig sälja det.
I trådarna ger skribenterna också varandra råd om hur man ska dosera och ta preparatet.
På sin hemsida har Läkemedelsverket information om hur man kan veta om en webbsida verkligen är ett godkänt e-apotek eller ej.
Där finns också ett formulär för den som tipsa Läkemedelsverket om försäljning av olagliga läkemedel.