Den penicillinbrist som har börjat märkas i Sverige kan i sämsta fall bidra till att snabba på utvecklingen av antibiotikaresistens. Det menar Annika Hahlin, apotekare inom Strama (nätverket Samverkan mot antibiotikaresistens) i Region Stockholm.
– Vid en bristsituation är det extra viktigt att följa behandlingsriktlinjerna och att inte använda antibiotika i onödan, säger hon.
Penicillinbrist oroar
Det råder brist på ”vanligt penicillin”, penicillin V, i landet. Penicillin V säljs under en rad olika varunamn, där Kåvepenin är ett av de mer välkända.
Penicillin är basbehandlingen mot många vanliga bakterieinfektioner där antibiotikabehandling rekommenderas. Några exempel är borrelia, vissa former av öroninflammation och måttlig till svår halsfluss.
Oftast är det primärvården som skriver ut dessa läkemedel.
– Penicillin V är ett antibiotikum som är mycket viktigt att det finns tillgängligt eftersom det är väldigt smalt. Genom att alltid ge antibiotika med så smalt spektrum som möjligt bromsar vi utvecklingen av antibiotikaresistens, säger Annika Hahlin.
Viktigt slå vakt om penicillinet
I vissa länder, bland annat i södra Europa, har resistensutvecklingen gått längre än hos oss. Där fungerar ofta inte längre penicillin V och bredspektrumantibiotika är i stället förstahandsalternativ. Vilket påskyndar resistensutvecklingen ytterligare.
– Vi är jätteglada att vi fortfarande till stor del kan använda smalspektrumantibiotika i Sverige. Därför vore det olyckligt om penicillinbristen skulle förvärras så att vården tvingas använda det som är näst bäst, alltså antibiotika med bredare spektrum.
Frustrerande för vården
Av totalt 35 läkemedelsprodukter med penicillin V på den svenska marknaden är 15 för närvarande restanmälda hos Läkemedelsverket. Det handlar främst om 1-gramstabletter. Men det finns också fortfarande produkter med sådana tabletter som inte är restnoterade.
Apoteken har med andra ord fortfarande penicillin, men det kan vara luckor på hyllorna, eller i lådorna. Den bristande tillgången kan göra att doktorn måste skriva ut en annan produkt än den först tänkta, ändra dosering eller göra andra anpassningar.
Som patient kan man också försöka kolla på fass.se vilka apotek som har det utskrivna läkemedlet i lager.
– Det är frustrerande och tar en massa tid för vården att behöva hålla koll på vilka produkter som finns tillgängliga. Särskilt eftersom vården redan är belastad som det är, säger Annika Hahlin.
Ännu hanterbart
Och även för patienter kan restsituationerna ta tid och ställa till besvär.
I dagsläget är dock penicillinbristen trots allt ändå hanterbar, menar hon. Strama på nationell nivå har avstämningsmöten med Läkemedelsverket var tredje vecka om tillgången på antibiotika.
– Vi har inte fått några indikationer på att penicillin är helt slut eller kommer att bli det, säger hon.
En bild som även bekräftas av Maria Wanrud, gruppchef på Läkemedelsverket:
– Restsituationerna skapar merjobb för vården och patienterna, men idag finns flera alternativ från olika tillverkare och det känns betryggande, säger hon.
Osäkert om vintersäsongen
Några av de tillverkare som restanmält sina produkter har som orsak angett att det är svårt att få tag på aktiv substans till penicillinproduktionen. Men enligt Maria Wanrud finns det flera tillverkare även när det gäller aktiv substans, vilket minskar risken för total penicillinbrist.
Även om det inte är någon verklig kris just nu så följer Läkemedelsverket utvecklingen noga och håller vården uppdaterad om vad som sker, framhåller hon.
– Hur det blir i vinter beror dels på vad som händer med restsituationerna, och dels på infektionsspridningen och efterfrågan.