Ny antikropp ”skyddar mot alla kända varianter”
Coronavirus. Illustration: Istock

Ny antikropp ”skyddar mot alla kända varianter”

Läkemedelsföretaget Astrazeneca hoppas få fram en ny antikroppsbehandling mot covid-19 under 2023.

19 apr 2023, kl 14:12
0

Annons

Läkemedelsföretaget Astrazeneca presenterar lovande data om en ny experimentell antikropp mot covid-19. Läkemedelskandidaten går under beteckningen AZD3152. Astrazeneca köpte den i fjol för 157 miljoner US-dollar av det lilla brittiska bioteknikföretaget RQ bio.

Ska skydda vid nedtryckt immunförsvar

Astrazenecas chef för vacciner och immunterapier, Iskra Reic, uttalar sig om AZD3152 i ett aktuellt pressmeddelande:

– Covid-19 fortsätter att oroa och drabbar nu framför allt personer med försämrat immunförsvar. Våra första in vitro-data om nästa generations långverkande antikropp AZD3152 visar dess potential att skydda dessa patienter mot alla hittills kända virusvarianter av särskild betydelse.

De studier hon talar om är alltså provrörsstudier där den nya antikroppen ska ha neutraliserat samtliga kända covid-19-virusvarianter av dem som anses ha särskild betydelse för sjukdomsspridningen och virusets utveckling. Bland dessa finns ett flertal undervarianter av omikron.

Tillgänglig i år?

Enligt Iskra Reic samråder företaget med läkemedelsmyndigheter om den nya antikroppen. Den testas nu också i en klinisk fas I/III-studie där den kombineras med den redan befintliga antikroppen cilgavimab.

Hon räknar därför med att den nya behandlingen ska kunna bli tillgänglig för patienter redan under det andra halvåret 2023.

Personer som saknar fungerande immunförsvar är en sårbar grupp som fortfarande kan drabbas hårt av covid-19. Dessa personer har ofta sjukdomar eller sjukdomsbehandlingar som angriper de vita blodkroppar som kallas B-celler.

Virusmutationer ger resistens

Det är B-cellerna som utvecklas till att producera antikroppar (immunglobuliner, Ig) för att försvara oss mot infektioner. Utan fungerande B-celler kan kroppen varken svara på vaccinering eller på en infektion genom att bilda antikroppar. Bland dem som saknar fungerande B-celler finns bland andra patienter med cancersjukdomen B-cellslymfon och MS-patienter och andra som medicinerar med immunterapin rituximab.

De svarar ofta dåligt eller inte alls på vaccin. Men läkemedel med antikroppar riktade mot viruset kan ge dem det skydd mot covid-19 deras egen kropp inte kan producera.

Ett problem med de monoklonala antikroppsläkemedlen är dock att de kan bli verkningslösa när viruset muterar. Astrazenecas befintliga antikroppsläkemedel Evusheld (tixagevimab/cilgavimab) har exempelvis tappat i effekt på senare tid när nya omikronvarianter tagit över.

Men företaget hoppas nu att den nya antikroppsbehandlingen kommer att lösa det problemet.