Ett nyinstiftat stort pris för forskningskommunikation går till professor Joakim Larsson, Göteborgs universitet. Han får enligt juryns motivering priset för framstående forskningskommunikation på 100 000 kronor för en långsiktig kommunikation som ”lett till konkreta förändringar”.
Det är Örebro universitet och The Hamrin foundation som har instiftat priset.
Det började i Indien
Joakim Larsson är professor i miljöfarmakologi vid Göteborgs universitet. Han leder också Centrum för antibiotikaresistens i Göteborg och ligger högt på analysföretaget Clarivates lista över världens mest citerade forskare.
År 2009 visade han och hans medarbetare i en forskningsstudie att avloppsvatten från läkemedelstillverkning i Indien innehöll mängder av olika läkemedel. Forskarna konstaterade då bland annat skyhöga halter av antibiotika, och att medicinerna också förorenade dricksvattnet i byarna runtomkring.
Det blev det en världsnyhet.
Glad över uppskattningen
Joakim Larsson har sedan fortsatt att forska om antibiotikaresistens och att sprida vetenskapligt baserad kunskap om denna ödesfråga på många olika sätt. För Läkemedelsvärldens läsare är han känd både för sin forskning och som debattskribent.
I ett pressmeddelande från Örebro Universitet kommenterar han priset:
– Jätteroligt! Jag har lagt ner många år på forskningskommunikation så en sådan uppskattning för den delen av arbetet är väldigt roligt.
Även pris till kommunikation om dans
Örebro universitet och The Hamrin foundation delar ut ytterligare ett pris för framstående forskningskommunikation. Det är på 50 000 kronor och går till en forskare eller doktorand vid Örebro universitet.
Priset går detta premiärår till medicine doktor Anna Duberg, som har kommunicerat sin forskning om dans för hälsa så att den nya kunskapen nu tillämpas över hela landet.
Priserna kommer att delas ut i samband med Örebro universitets akademiska högtid 6 maj.